Біля берегів Норвегії знайшли мертвим «російського кита-шпигуна»

Біля берегів Норвегії знайшли мертвим «російського кита-шпигуна»

Укрінформ
У норвезьких територіальних водах знайшли мертвим кита-білуху на ім'я Хвалдімір, якого підозрювали у шпигунстві на Росію через закріплену на ньому відеокамеру і звичку до взаємодії з людьми.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Норвезька телерадіокомпанія NRK повідомила, що тушу кита в суботу знайшли рибалки в затоці Рісавіка на півдні Норвегії. Білуху підняли з води за допомогою крана і доставили до сусідньої гавані, де її оглянуть експерти.

«Він помер, але поки не зрозуміло, яка причина смерті», - сказав морський біолог Себастьян Странд, додавши, що на тварині не було помітно серйозних зовнішніх ушкоджень.

Кит завдовжки 4,2 метра і вагою 1225 кілограмів вперше був помічений рибалками біля північного острова Інгьойя, недалеко від арктичного міста Хаммерфест, у квітні 2019 року в амуніції, з кріпленням для невеликої камери і пряжкою з написом «Обладнання Санкт-Петербург».

Це викликало підозри, що білуха була «китом-шпигуном». Експерти заявили, що російський військово-морський флот, як відомо, тренує китів для військових цілей.

Протягом багатьох років білуху бачили в кількох норвезьких прибережних містах, і швидко з'ясувалося, що вона не боїться людей й охоче з ними «грає».

Читайте також: ВМС про застосування ворогом бойових дельфінів: Цей кейс дещо перебільшений

Як повідомляв Укрінформ, норвежці дали морському ссавцю прізвисько Хвалдімір, від «hval» норвезькою «кит», а друга частина – від імені «Владімір», що вказує на його зв’язок із Росією.

Минулого року кит-білухк, який уперше потрапив на очі в 2019 році в водах Норвегії, з’явився біля узбережжя Швеції.

Фото: The Norwegian Directorate of Fisheries

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-