Росія після посилення санкцій мусила закуповувати долари у Руанди - ЗМІ

Росія після посилення санкцій мусила закуповувати долари у Руанди - ЗМІ

Укрінформ
Росія у січні 2024 року через посилення санкцій придбала 29 млн 210 тисяч доларів готівкою у африканської держави Руанда.

Про це повідомляє у Телеграм-каналі видання "Верстка", яке ознайомилося із закритими даними російської митної статистики, передає Укрінформ.

За даними журналістів, були поставлені банкноти номіналом 100 доларів. Згідно з митною декларацією, їхня загальна вага становила 292,1 кг. Готівку придбали в Міністерства оборони Руанди, покупцем з боку Росії виступав Рособоронекспорт - єдиний державний посередник з торгівлі продукцією військового призначення.

Після початку великої війни Росія через санкції почала ввозити частину доларових банкнот через Туреччину та ОАЕ, повідомляло агентство Reuters. Займалася цим компанія "Аеро-трейд", яка керує магазинами duty-free в аеропортах п'яти російських міст, у тому числі в московському "Внуково". Компанія була пов'язана з власником інших великих мереж duty-free Аразом Мехдієвим, зятем Ільгама Рагімова – однокурсника Володимира Путіна.

За даними «Верстки», «Аеро-трейд» займалася імпортом готівки весь 2023 рік аж до 18 січня 2024 року. Того дня компанія оформила два останні постачання банкнот еквівалентом 20 млн доларів і 20 млн євро. Це сталося через місяць після того, як США пригрозили штрафами установам, які допомагають Росії оминати санкції.

Читайте також: Один із найбільших банків Киргизстану призупинив перекази через три фінустанови РФ

Ще через п'ять днів – 23 січня – Рособоронекспорт і придбав готівку у Руанди. Відтоді, згідно із закритими даними митної статистики, як мінімум до 30 квітня доларові банкноти до Росії не ввозилися.

Як повідомлялося, відколи США та ЄС ввели заборону на експорт своїх банкнот в Росію у березні 2022 року, до РФ в обхід санкцій було ввезено близько 2,3 мільярда доларів та євро готівкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-