У Нідерландах американську компанію оштрафували на понад €30 мільйонів за збір зображень людей

У Нідерландах американську компанію оштрафували на понад €30 мільйонів за збір зображень людей

Укрінформ
У Нідерландах регулятор із захисту даних наклав 30,5 млн євро штрафу на американську компанію Clearview AI, яка начебто зібрала незаконну базу даних із мільярдами фотографій людей.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

"Орган із захисту конфіденційності штрафує збирача мільярдів зображень облич. Скандальна американська компанія Clearview AI, відома своїм програмним забезпеченням для розпізнавання облич, була оштрафована Управлінням захисту даних Нідерландів (AP) на 30,5 млн євро. Служба захисту конфіденційності повідомляє, що Clearview створила незаконну базу даних із мільярдами фотографій облич, у тому числі нідерландців", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що база даних Clearview AI містить понад 50 млрд фотографій людей. Зображення були отримані з інтернету, і за ними можна ідентифікувати людей, наприклад за зображеннями камер спостереження. Люди, чиї зображення є у базі даних, про це не здогадувалися.

"Якщо ваша фотографія є в інтернеті, ... ви можете потрапити в базу даних Clearview AI й за вами стежитимуть", — сказав голова регулятора із захисту даних Алейд Вольфсен.

Водночас він зазначив, що розуміє важливість такого програмного забезпечення для розвідувальних служб, але наголошує, що ним, "безумовно, не повинна керувати комерційна компанія": "Поліція, наприклад, повинна мати доступ до такого програмного забезпечення та бази даних, але дотримуючись суворих умов і під пильним оком АР та інших наглядових органів та регуляторів".

AP повідомляє, що Clearview AI не висувала жодних юридичних заперечень проти штрафу і тому не може його оскаржити.

За словами представників AP, використання програмного забезпечення Clearview AI заборонено. Крім штрафу, наглядовий орган також накладає штрафні виплати в розмірі понад 5 млн євро.

Читайте також: У Євросоюзі набув чинності перший у світі закон про штучний інтелект

Незрозуміло, чи збирається компанія сплачувати штрафи, накладені органом із захисту даних, але, як зазначили журналісти, у минулому вона не сплачувала штрафи, накладені, наприклад, Францією.

Як повідомляв Укрінформ, розвідку Нідерландів звинувачують у порушенні зобов'язань під час стеження за громадянами. Службу військової розвідки та безпеки Нідерландів (MIVD) звинувачують у порушенні зобов'язань щодо інформування громадян, якщо стосовно них ведеться розслідування та вжито певних дій.

Служба військової розвідки та безпеки згідно із законом зобов'язана інформувати людей, якщо проти них було здійснено певні спеціальні дії. Зокрема, громадяни повинні бути поінформовані протягом п'яти років, якщо їхні розмови були прослухані у зв'язку з загрозою національній безпеці, якщо були розкриті їхній лист чи посилка або якщо в їхньому будинку було проведено обшук.

Фото: NOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-