Патріарх Кирило є центральною фігурою у поширенні церковного мілітаризму в Росії - ЦПД

Патріарх Кирило є центральною фігурою у поширенні церковного мілітаризму в Росії - ЦПД

Укрінформ
Очільник Російської православної церкви (РПЦ) Кирило є центральною фігурою у розповсюдженні церковного мілітаризму в Росії.

Про це йдеться в аналітичному звіті Центру протидії дезінформації при РНБО, який було представлено 10 вересня представникам медіа, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Він (патріарх Кирило - ред.) є центральною фігурою у поширенні церковного мілітаризму, і використання певних релігійних наративів для легітимізації агресії Кремля. Перш за все, він є автором терміну «священна війна», і він є основною ланкою, яка починає демонізувати Захід та НАТО», - сказав старший аналітик Центру протидії дезінформації Василь Сличко.

Він зазначив, що позиція патріарха Кирила підкріплюється і практичними діями, такими як благословення військових, освячення зброї та участь в інших церковних ритуалах на підтримку війни. Крім того, патріарх Кирило виступає не лише як духовний лідер, а й як ідеологічний інструмент у руках російської влади, спрямований на зміцнення підтримки війни росіянами.

У звіті зазначається, що задля зміцнення патріотичних націоналістичних настроїв з-поміж російських військовослужбовців та громадськості створені різноманітні організації, які посідають провідну роль у координації діяльності між збройними силами РФ та РПЦ.

3-поміж церковно-мілітарних організацій виділяються такі: синодальний відділ із взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними органами; синодальний відділ із взаємин церкви з суспільством та засобами масової інформації; синодальний відділ з церковної благодійності та соціального служіння; фонд Святого Всехвального апостола Андрія Первозванного та ПВК «Андріївський хрест».

Детальніше ознайомитися зі звітом Центру протидії дезінформації «Священна війна»: мілітарна діяльність РПЦ» можна тут.

Читайте також: Блогеру РПЦ із Києва оголосили підозру за виправдання російської агресії

Під час підготовки аналітичного звіту Центр протидії дезінформації провів моніторинговий скринінг, історико-культурний та контентний аналіз мілітарної складової діяльності РПЦ у період 1991-2024 років. Було проведено аналіз матеріалів з деяких офіційних ресурсів РПЦ, а також російських, українських та зарубіжних сайтів, блогів, тематичних Телеграм-каналів, Ютуб-каналів, Vk-пабліків та акаунтів у соцмережі Х.

У процесі підготовки звіту використовувалося спеціалізоване програмне забезпечення «OSavul».

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-