Президентські дебати в США: Гарріс помстилася Трампу за поразку Байдена

Президентські дебати в США: Гарріс помстилася Трампу за поразку Байдена

Укрінформ
Водночас стало більш зрозумілим, якою є позиція кандидатів щодо підтримки України та ставлення до РФ

«Передусім важливо нагадати експрезиденту, що він бореться не проти Джо Байдена, він бореться проти мене», – підкреслила в певний момент дебатів із Дональдом Трампом у вівторок Камала Гарріс. Це стало однією з фраз, якою можна схарактеризувати останню і, можливо, єдину публічну зустріч віч-на-віч двох кандидатів у президенти США на цьогорічних виборах. Гарріс фактично помстилася Трампу за те, що той зробив на дебатах наприкінці червня з Джо Байденом. Цього разу тактика республіканця, який покладався на неаргументовані звинувачення чинної адміністрації та сипав хибними заявами, не спрацювала.

https://x.com/KamalaHarris
Фото: X/KamalaHarris

ГАРРІС ОДРАЗУ ПЕРЕЙШЛА В НАСТУП

У команді Трампа розглядали дебати як можливість переломити нинішню динаміку перегонів, що після висунення Камали Гарріс замість Джо Байдена вислизала з рук республіканців. Якби Трамп повторив успіх попередніх дебатів, які, власне, змусили Байдена вийти з перегонів, то, вочевидь, він зміг би легко повернути підтримку більшості виборців, особливо у вирішальних штатах. Однак, схоже, в штабі демократів підготувалися більш ґрунтовно, ніж очікував сам Трамп.

Камала Гарріс виступала першою й одразу ж перейшла в наступ, зокрема в питаннях податкової політики, з натиском, який, здавалося, її опонент не очікував. Загалом теми дебатів охопили широкий спектр питань як внутрішньої, так і зовнішньої політики. Від успадкованого Трампом багатства до банкрутства його бізнес-імперії, від невдалого керування економікою США до ставлення до нього світових лідерів – щоразу Гарріс знаходила можливість висміяти свого суперника.

Трамп же на початку утримував спокій, як йому радили помічники, однак було видно, що він сприймає все на власний рахунок. І після того, як віцепрезидентка почала іронізувати над купками прихильників, які приходять на мітинги Трампа, той не утримався та почав наголошувати, що збирає «найбільший» і «неймовірний» натовп. Гарріс лише дивилася на нього з посмішкою й хитала головою. Цього було достатньо, щоби змусити закріпити за Трампом необхідність виправдовуватися й надалі.

Фото: AA
Фото: AA

ТРАМП, КОНСТИТУЦІЯ США І ДИКТАТОРИ

Гарріс була безжальною. Вона цитувала колишніх соратників Трампа, які працювали з ним на початку, але потім казали, що експрезидент зневажає Конституцію Сполучених Штатів. Вона згадала про кримінальні звинувачення, висунуті проти Дональда Трампа, в тому числі про те, що його визнали винним у сексуальному насильстві в Нью-Йорку. Це особливо допомогло їй як жінці-кандидатці вщент розбити опонента в питанні абортів.

Гарріс поглузувала над конспіративними заявами Трампа про те, що іммігранти в Огайо начебто були вимушені їсти котів та собак, мовляв, через недолугу міграційну політику чинної адміністрації. До речі, це спростували навіть самі ведучі шоу, які – на відміну від попередніх дебатів – не соромилися робити миттєвий фактчекінг завідомо неправдивих тверджень Дональда Трампа.

Коли Камала Гарріс вказала, що з Трампа сміються світові лідери, той не знайшов нічого кращого, ніж процитувати «одного з найбільш поважних», за його словами, політиків – прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

«Китай боявся його (Трампа, – ред.). Північна Корея боялася його – подивіться, що відбувається з Північною Кореєю. Росія боялася його, – повторював експрезидент США слова угорського прем’єра.

«Це сказав Віктор Орбан, – продовжував кандидат-республіканець. – Він сказав, що людина, яку найбільше шанують і яку найбільше бояться, – це Дональд Трамп. У нас не було проблем, коли Трамп був президентом».

Утім, Гарріс виглядала більш переконливою.

«Дуже добре відомо, що Дональд Трамп є слабким та схильним до помилок в питаннях національної безпеки й зовнішньої політики. Добре відомо, що він захоплюється диктаторами і, за його словами, він хотів бути диктатором з першого ж дня», – заявила демократка.

Вона також не оминула можливості нагадати слова Трампа про Путіна, що російський лідер, мовляв, може робити все що завгодно, а також про те, як експрезидент називав «геніальним» ходом вторгнення Путіна в Україну.

«Дуже добре відомо, що він обмінювався полюбовними листами з Кім Чен Ином, і абсолютно добре відомо, що ці диктатори та автократи вболівають за те, щоби він знову став президентом, бо вони настільки очевидно розуміють, що можуть маніпулювати ним через лестощі й поступки», – додала Гарріс.

Фото: AA
Фото: AA

ПРО УКРАЇНУ ОКРЕМО

Тема України стала окремим розділом для обговорень одразу після перерви. І здавалося би, кандидати вже давно висловили свої позиції в цьому питанні… Однак у випадку з Трампом важливими були його відповіді на запитання з уточненнями, а з боку Гарріс пролунали нові акценти, які лише підкреслили, наскільки неоднозначною є позиція експрезидента.

Так, Дональд Трамп у відповідь на запитання ведучого, чи хотів би він бачити перемогу України у нинішній війні, ухилився від прямої відповіді. «Я хочу, щоби війна припинилася. Я хочу врятувати життя», – зазначив він.

Трамп знову заявив, що офіційна статистика жертв є брехнею, і насправді на цій війні «людей убивають мільйонами». Він укотре наголосив, що якби був президентом, то Путін не вторгся б в Україну. Кандидат-республіканець також зазначив, що розв’язав би конфлікт до інавгурації у разі перемоги на виборах.

Крім того, експрезидент США повторив риторику, якою Росія намагалася дуже довго залякувати Захід: мовляв, вона володіє ядерною зброєю та може застосувати її.

Ніби він не сказав нічого нового, однак було важливо почути, що попри звірства, які продовжує чинити Путін, масовані ракетні обстріли дитячих лікарень і шкіл, знищення електростанцій перед зимою, Дональд Трамп продовжує ухилятися від того, щоби побажати перемоги Україні.

Водночас Камала Гарріс категорично відповіла на риторику експрезидента, заявивши, що якби він залишився в Білому домі, то Путін, швидше за все, захопив би українську столицю одразу.

«Якби Дональд Трамп був президентом, Путін сидів би зараз у Києві», – заявила чинна віцепрезидентка. Вона додала, що це стало би лише початком, і наступною на черзі могла би стати Польща.

Фото: AA
Фото: AA

Отже, президентські дебати явно пройшли не на користь колишнього президента. Це визнають і більшість американських політичних оглядачів. Дональд Трамп здавався збентеженим, злим, утомленим та в окремих моментах подавленим. Хоча й варто визнати, іноді кандидат від республіканців намагався перехопити ініціативу, наприклад, у питаннях щодо політики США відносно Ірану.

Натомість Камала Гарріс упродовж дебатів продовжувала методично й адресно дошкуляти опоненту та спростовувати його безпідставну критику, а часом і конспірологічні теорії. А ще вона дивилася йому в обличчя, в той час як він намагався уникати зорового контакту.

Трамп на нинішньому етапі, очевидно, не переміг у боротьбі за голоси незалежних кандидатів, а також штатів, які коливаються у своїх уподобаннях. Саме вони зазвичай вирішують результати президентських виборів. Крім того, стало більш зрозумілим, якою є позиція кандидатів щодо підтримки України та ставлення до РФ.

І хоча дебати навряд чи додали Трампу переваги – це визначать найближчі соцопитування, – він ще матиме можливість поборотися за підтримку американських виборців. Адже попереду ще два місяці перегонів, що є достатньо довгою дистанцією. Зрештою, кінцевий результат залежатиме від того, як кандидати зможуть подолати всі випробування, що часом можуть стати неочікуваними сюрпризами в сучасній американській політиці.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-