Філіппіни під тиском Китаю відвели корабель зі спірної мілини в Південнокитайському морі

Філіппіни під тиском Китаю відвели корабель зі спірної мілини в Південнокитайському морі

Укрінформ
Судно берегової охорони Філіппін, яке п’ять місяців стояло на якорі біля спірної мілини Сабіна в Південнокитайському морі та через яке трапилося кілька небезпечних сутичок із китайськими кораблями, залишило цей район і повернулось до порту базування.

Про це повідомляє Manila Times, передає Укрінформ.

97-метровий корабель «Тереза Магбануа» від квітня стояв на якорі в лагуні мілини, виконуючи місію відстоювання прав Маніли на цей морський район і перешкоджання Китаю проводити меліоративні роботи на Сабіні, ознаки яких, подрібнені корали на морському дні, філіппінські моряки виявили раніше.

Мілина Сабіна знаходиться в межах 200-мильної виключної морської зони Філіппін та за 1200 кілометрів від найближчого великого сухопутного масиву Китаю острова Хайнань, проте Пекін висуває претензії на суверенітет майже над усім Південнокитайським морем і цією мілиною зокрема.

Китай постійно вимагав від Філіппін прибрати свій корабель, а берегова охорона КНР почала діяти в цьому районі жорсткіше й останнім часом спровокувала кілька інцидентів, що призвели до пошкоджень філіппінських суден і травмувань їх екіпажів.

Так, в одному із зіткнень на «Тереза Магбануа» було пошкоджено крило містка і частину надводного борту, а 31 серпня у результаті небезпечного маневру китайський корабель протаранив ліву носову частину судна Філіппін.

Минулого місяця берегова охорона КНР почала блокувати доставку філіппінським морякам припасів, через що у них виник критичний брак продуктів харчуванням та необхідних для життя речей.

За словами голови Національної морської ради Філіппін Лукаса Берсаміна, рішення повернути судно в порт ухвалене саме через брак їжі та медикаментів для екіпажу, а також неможливість усунути отримані пошкодження на місці.

Берсамін також заявив, що після ремонту й зміни екіпажу «Тереза Магбануа» знову повернеться до спірної мілини Сабіна й продовжить свою місію.

«Філіппіни збережуть присутність на мілині Ескода (філіппінська назва Сабіни – ред.) і продовжуватимуть відстежувати та документувати будь-яку незаконну діяльність Китаю», - сказав представник філіппінського уряду.

Китайська сторона, інформує CGTN, відреагувала на виведення філіппінського судна заявою берегової охорони про суверенітет Китаю над спірним архіпелагом Спратлі та мілиною Сабіна, закликавши Філіппіни припинити нагнітати ситуацію та співпрацювати в рамках Декларації про поведінку сторін у Південнокитайському морі.

Читайте також: У Південнокитайському морі зіткнулися кораблі берегової охорони КНР та Філіппін

«Китайська берегова охорона продовжуватиме здійснювати захист прав і законну правоохоронну діяльність у водах під юрисдикцією Китаю і рішуче захищатиме територіальний суверенітет, морські права та інтереси Китаю», - заявив речник берегової охорони КНР Лю Децзюнь.

Як повідомляв Укрінформ, Китай закликав Європейський Союз бути об’єктивним, справедливим та обережним у висловлюваннях і діях у питаннях, що стосуються ситуації в Південнокитайському морі.

Фото: CFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-