Лукашенко помилував ще 37 білоруських політв’язнів

Лукашенко помилував ще 37 білоруських політв’язнів

Укрінформ
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у понеділок підписав указ про помилування 37 білоруських політв’язнів, які відбували покарання за злочини «екстремістської спрямованості».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що серед помилуваних - шість жінок. Також серед звільнених є люди пенсійного віку та тяжко хворі.

У пресслужбі Лукашенка звільнення політв’язнів назвали «ще одним жестом гуманності з боку держави», заявивши, що усі помилувані «розкаялися та пообіцяли вести законослухняний спосіб життя». Стверджується, що помилування приурочене до Дня національної єдності, яке відзначається 17 вересня.

Це вже четвертий указ Лукашенка про помилування політв’язнів із липня цього року. На початку липня були звільнені 18 опозиціонерів, у серпні – 30 ув’язнених за участь у масових протестах 2020 року та інші «злочини протестної спрямованості».

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня Лукашенко підписав указ про помилування 30 білоруських політв'язнів, які були засуджені за «злочини протестної спрямованості».

Читайте також: Лукашенку не вигідна військова участь у війні з Україною - ISW

Раніше правозахисники отримали докази того, що політв’язнів у різних місцях неволі по всій Білорусі змушують писати прохання про помилування на ім’я Лукашенка.

У серпні 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Проте на думку багатьох спостерігачів, перемогу в першому турі здобула Світлана Тихановська. У країні розпочалися масові протести проти фальсифікації результатів виборів. Влада жорстоко придушила ці виступи, проти опозиції застосовуються репресії. У перші ж дні акцій, за даними МВС, по всій країні було затримано майже 7 тисяч людей, щонайменше двоє загинули.

Фото: ВЕЛТА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-