Україна запропонувала Австрії допомогу у зв’язку з повенями

Україна запропонувала Австрії допомогу у зв’язку з повенями

Укрінформ
Україна серед інших держав запропонувала Австрії допомогу у боротьбі з наслідками непогоди в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомив на своїй сторінці у соцмережі Х федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер.

«У важкі часи ми особливо вдячні за дружбу і солідарність наших сусідів і друзів. Баварія, Словенія, Південний Тіроль, Ліхтенштейн, Нідерланди та Україна запропонували допомогу в боротьбі з наслідками непогоди в Австрії. Щиро дякую, ви – справжні друзі!», - написав Негаммер.

У зв'язку з повенями в багатьох частинах Австрії у понеділок глава австрійського уряду оголосив про виділення 300 млн євро для ліквідації наслідків непогоди. За його словами, якщо цього буде недостатньо, сума може бути збільшена.

Читайте також: Польща запроваджує на півдні держави стан стихійного лиха

За словами Негаммера, наразі вживаються стабілізаційні заходи, особливо у Нижній Австрії – федеральній землі, що межує з Чехією та Словаччиною. Допомога також надходить від інших федеральних земель. Йдуть роботи з укріплення дамб, відбувається евакуація населення із затоплених районів. У Верхній Австрії та Штирії велика увага також зосереджується на забезпеченні енергопостачання.

Для ліквідації наслідків негоди також задіяні австрійські збройні сили, наразі в Нижній Австрії перебувають 300 військовослужбовців. Зокрема, вони здійснюють розвідувальні польоти для виявлення завалів та підтоплень.

Через повені електростанції на Дунаї частково відкрили свої греблі та зменшили виробництво електроенергії, деякі з них повністю не працюють.

Підтоплення різних масштабів зазнали ряд в’язниць у Нижній Австрії, особливо постраждав пенітенціарний заклад у Гьоллерсдорфі. Однак у федеральному міністерстві юстиції запевнили, що безпеку закладів забезпечено. Водночас, «для розвантаження інфраструктури» 41 ув’язненого було переведено до віденської в’язниці.

Через високу воду у значній частині Нижньої Австрії школи залишатимуться зачиненими або працюватимуть лише в обмеженому режимі протягом наступних кількох днів. Станом на понеділок повністю не працювало майже 100 шкіл.

З обмеженнями функціонує залізниця у східному регіоні Австрії, близько 40 маршрутів все ще не працюють. Водночас, у понеділок почали працювати усі автобани, роботу яких було частково обмежено напередодні через негоду.

Читайте також: Повені в Європі: кількість загиблих зросла до 12

Наразі відомо про трьох жертв негоди, усі в Нижній Австрії – двох літніх людей, будинки яких було затоплено, та одного рятувальника, який боровся з високою водою.

У столиці після значного хаосу у неділю, спричиненого високою водою, у понеділок ситуація дещо покращилася – рівень води або залишився незмінним, або в деяких випадках дещо знизився. На найбільш постраждалих територіях вздовж річки Відень у районі Пенцінг розпочалися роботи з очищення території. Чотири лінії метро у понеділок продовжують працювати з обмеженнями, багато станцій через підтоплення не працює. «Віденські авіалінії» очікують відновлення регулярної роботи не раніше середи.

У місті зафіксовані повалені дерева, потрапляння води в будівлі, підвали і підземні автостоянки. Загалом у столиці у зв'язку з негодою зареєстровано дев'ять випадків незначних травмувань – передусім, це люди, яких збило з ніг поривом вітру або які впали на мокрій дорозі і отримали синці та садна. В ряді районів сильним вітром було повалено дерева.

Протягом останніх чотирьох днів у столиці Австрії, яка оточена землею Нижня Австрія, випала рекордна кількість опадів – понад 280 літрів на квадратний метр, що в чотири рази перевищує вересневу норму опадів.

Читайте також: В Австрії за кілька днів випала місячна норма опадів, підтоплені населені пункти

Згідно з прогнозами, безперервний дощ, який йде у Відні з минулого четверга, закінчиться у вівторок. До наступних вихідних більше не очікується великої кількості опадів.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок масштабних повеней, які вже кілька днів завдають шкоди в країнах центральної та східної Європи через шторм «Борис», загинуло щонайменше 12 людей.

Фото: APA/Helmut Fohringer

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-