У Китаї топменеджера нафтового гіганта засудили до 14 років за мільйонні хабарі

У Китаї топменеджера нафтового гіганта засудили до 14 років за мільйонні хабарі

Укрінформ
У Китаї за хабарі на понад $7,5 мільйона суд відправив за ґрати на 14 років та оштрафував на пів мільйона доларів колишнього топменеджера Китайської державної нафтової корпорації (CNPC), найбільшої в галузі в КНР і однієї з найбільших у світі.

Про це повідомляє China Daily, передає Укрінформ.

Ідеться про колишнього заступника гендиректора корпорації 63-річного Сюй Веньжуна, який із 1998-го по 2023 рік обіймав високі посади в CNPC, у тому числі керівника Бюро геофізичних досліджень корпорації, яке надає послуги сейсмічного підрядника, та заступника гендиректора CNPC.

У ході слідства встановлено, що обвинувачений використовував свої керівні пости, щоб за винагороду незаконно лобіювати інтереси певних департаментів корпорації та окремих осіб, допомагаючи їм отримувати багатомільйонні контракти, закуповувати для CNPC обладнання, просуватись по службі тощо.

За свої «послуги» Сюй загалом отримав неправомірної вигоди на загальну суму понад 7,5 мільйона доларів (більше як 53,3 мільйони юанів).

Суд визнав дії Сюя злочином підкупу, а його незаконні прибутки надзвичайно великою сумою, що передбачає найсуворіше покарання за місцевими законами.

Водночас суд врахував повне визнання обвинуваченим своєї провини, його добровільне зізнання у фактах хабарництва, у тому числі й не відомих іще слідству, а також те, що ексчиновник повернув усю неправомірну вигоду, виніс йому м’яке покарання у вигляді 14 років ув’язнення та штрафу на 3,5 мільйона юанів ($500 тисяч). Всі незаконні доходи засудженого конфісковані й передані до державної скарбниці.

Читайте також: У Китаї колишній топчиновник отримав довічне за хабарі на понад $30 мільйонів

Повідомляється, що попереднє розслідування протиправної діяльності Сюя розпочалось у червні минулого року, в січні цього року колишнього топменеджера CNPC виключили з правлячої в Китаї Комуністичної партії та у квітні прокуратура висунула йому звинувачення у хабарництві. У червні справу ексчиновника публічно заслухали в суді.

Як повідомляв Укрінформ, колишнього віцепрезидента Європарламенту – поляка Ришарда Чарнецького та його дружину Емілію затримали у варшавському аеропорту через корупційний скандал.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-