США пропонують Туреччині перемістити С-400 на свою авіабазу для контролю - ЗМІ

США пропонують Туреччині перемістити С-400 на свою авіабазу для контролю - ЗМІ

Укрінформ
США запропонували «м’яке» виведення з експлуатації російських систем ППО С-400 та розміщення їх на території Туреччини із доступом для контролю з боку США або переміщення на американську базу Інджірлік на сході країни для розблокування продажу винищувачів F-35. 

Про це повідомляє грецьке видання eKathimerini із посиланням на отриману ексклюзивну інформацію, передає Укрінформ.

“Влітку Сполучені Штати представили детальну пропозицію щодо вирішення питання щодо придбання Туреччиною російської системи ППО С-400, яка формально дозволить країні тримати ракети на своїй території, але фактично передасть контроль над ними США”, - повідомляє видання.

Вказується, що у межах обговорень, які, насправді перебувають на більш просунутому етапі, ніж було відомо раніше, зокрема “високопосадовці США висунули пропозицію перенести російські системи в контрольований США сектор бази Інджирлік на півдні Туреччини”.

“Таким чином Туреччина уникне розвитку подій, яке за її баченням, прирівнюватиметься до міжнародного приниження, водночас не порушить умов або будь-яких можливих обов’язкових положень контракту з Росією”, - повідомляє видання.

Зазначається також, що незважаючи на складність питання, схоже, що обидві сторони прагнуть успішного завершення відповідних дискусій, оскільки “це вирішило б серйозну проблему для Вашингтона та НАТО та дозволило б Анкарі повернутися до програми винищувачів F-35”.

Читайте також: У Туреччині представили «вбивцю» БПЛА та дронів власного виробництва

Старший науковий співробітник Американського інституту підприємництва та колишній чиновник Пентагону Майкл Рубін підтвердив eKathimerini, що в липні під час візиту до Туреччини американських посадовців, було запропоновано передати С-400 Сполученим Штатам або передати їх у контрольований США сектор на базі Інджирлік.

Як повідомляв Укрінформ, в кінці серпня цьогоріч турецькі ЗМІ повідомляли, що Туреччина на переговорах про повернення у програму постачання новітніх винищувачів F-35 запропонувала США “покласти у ящики” придбані раніше російські системи ППО С-400 та допустити американців до перевірки. Як відомо, США пропонували Туреччині надати Україні системи протиракетної оборони С-400, придбані в Росії, але Анкара відмовилася від цієї ідеї.

Фото: Turkish Defence Ministry via AP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-