Росія виробляє у Китаї дрони для використання проти України - Reuters

Росія виробляє у Китаї дрони для використання проти України - Reuters

Укрінформ
Росія створила в Китаї програму розробки та виробництва ударних безпілотників великої дальності, призначених для використання у війні проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на двох співрозмовників у європейській розвідці та ознайомлення із документами.

Згідно з документами, Іжевський електромеханічний завод «Купол», який є дочірнім підприємством російського державного концерну «Алмаз-Антей», за допомогою місцевих фахівців розробив і випробував у Китаї нову модель безпілотника «Гарпія-3».

«Купол» повідомив міністерству оборони РФ, що зміг виробляти безпілотники, включно з «Гарпія-3», у великих масштабах на заводі в Китаї з метою їхнього використання у війні проти України.

Міністерство закордонних справ Китаю відповіло Reuters, що не знає про такий проєкт, і додало, що в країні введені суворі заходи контролю за експортом дронів або безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень, аналітичного центру в Лондоні Фабіан Гінц сказав, що доставка БПЛА з Китаю до Росії, якщо вона буде підтверджена, буде «значним розвитком ситуації».

«Якщо ви подивитеся на те, що Китай поставив (Росії – ред.) досі, це були переважно товари подвійного призначення. Це були компоненти, які можна було б використовувати в системах озброєнь. Проте чого ми насправді не бачили, принаймні у відкритих джерелах, так це задокументованих передач цілих систем озброєнь», — сказав він у коментарі агентству.

Зазначається, що «Гарпія-3» може долати відстань до близько 2000 км з корисним навантаженням у 50 кг.

Зразки цього дрона-камікадзе та деяких інших моделей безпілотників китайського виробництва були доставлені на «Купол» у Росії для подальших випробувань із залученням китайських експертів.

Згідно з двома окремими документами, «Купол» отримав поставку з семи військових безпілотників, виготовлених у Китаї, включаючи два «Гарпія-3», у свою штаб-квартиру в російському місті Іжевськ.

Читайте також: У Росії визнали, що майже всі безпілотники отримують з Китаю

Рахунки, в одному з яких вимагається оплата в китайських юанях, не вказують дати доставки та не ідентифікують постачальників у Китаї.

Два джерела в європейській розвідці заявили, що доставка зразків безпілотників на «Купол» є першим конкретним доказом того, що цілі БПЛА, виготовлені в Китаї, були доставлені в Росію з початку війни проти України в лютому 2022 року.

Джерела показали Reuters загалом п’ять документів, включаючи два звіти «Купола» для міноборони РФ за перше півріччя та два рахунки, щоб підтвердити свої заяви про існування російського проєкту в Китаї з виробництва безпілотників для подальшого використання проти України.

Як повідомляв Укрінформ, Китай запровадив посилений контроль над експортом обладнання для виробництва цивільних дронів, аби зменшити ризики їх незаконного використання з військовою метою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-