Білий дім кілька разів відхиляв пропозицію Пентагону надати Україні снаряди з білим фосфором - NBC News

Білий дім кілька разів відхиляв пропозицію Пентагону надати Україні снаряди з білим фосфором - NBC News

Укрінформ
Високопосадовці Пентагону рекомендували надати Україні боєприпаси з білим фосфором для використання на полі бою, але Білий дім декілька разів відхиляв цю ідею.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NBC News з посиланням на трьох американських посадовців, знайомих з питанням.

"Високопоставлені посадовці Пентагону рекомендували уряду США надати Україні боєприпаси з білим фосфором для використання на полі бою, але Білий дім декілька разів відхиляв цю ідею", - повідомили джерела.

Пентагон рекомендував надати Україні снаряди з білим фосфором в рамках декількох пакетів допомоги для маскування військ за допомогою світла та диму, який виникає при використанні таких боєприпасів.

Читайте також: США виділили Україні новий пакет військової допомоги на $375 мільйонів

За словами співрозмовників NBC, якщо це рішення буде ухвалено, то такі боєприпаси не будуть вказані у переліку вмісту пакета військової допомоги, як це було з попередньою зброєю та боєприпасами, які США надсилали Україні, але не оголошували про це публічно.

Водночас двоє посадовців сказали, що побоювання навколо білого фосфору, пов’язані з тим, що він може нашкодити цивільному населенню, утримали представників адміністрації Джо Байдена від схвалення цього рішення.

Під час конфліктів ХХ століття, включаючи Другу світову війну та війну у В'єтнамі, США використовували білий фосфор проти ворожих військ. Зараз США використовують білий фосфор в артилерійських снарядах для створення диму та приховування пересування військ, а також для освітлення поля бою. Рекомендація Пентагону полягала в тому, щоб надати Україні артилерійські снаряди з білим фосфором для створення світла та диму, а не для використання проти ворожих військ.

Читайте також: Україна отримає всю ухвалену Конгресом допомогу до кінця каденції Байдена - Пентагон

Як повідомляв Укрінформ, зустріч президентів США й України запланована в четвер у Білому домі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-