Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Росія обирає асиметричну ескалацію, щоб покарати прихильників України – Bloomberg

Росія обирає асиметричну ескалацію, щоб покарати прихильників України – Bloomberg

Укрінформ
Війна в Україні – це глобальна проксі-війна, конфлікт із високими ставками, до якого залучені країни, що змагаються, і коаліції з усього світу

З того часу, як почалася війна в Україні, президент США Джо Байден постійно дбав, щоб уникнути ескалації — стрибка у більший і глобальний конфлікт. Але майже через три роки реальність така, що протистояння розрослося і загострилося, але не зовсім так, як очікували багато спостерігачів, пише оглядач Bloomberg Хел Брендс.

Занепокоєння щодо ескалації розгорілися останніми тижнями, коли Байден розглядав питання, чи дозволити Україні використовувати американську зброю, зокрема ракети ATACMS, для завдання дальніх ударів по росії. Американські чиновники і деякі сторонні аналітики скептично ставляться до того, що Вашингтон і його союзники зможуть надати достатню кількість ракет, які є одними з найдефіцитніших і найдорожчих коштів у їхніх арсеналах, щоб досягти істотних змін.

Проте путін, мабуть, хотів би цього не з’ясовувати – він попередив, що якщо західні країни дадуть Україні добро, вони фактично стануть воюючою стороною в конфлікті з усіма наслідками. Днями він заявив, що переглядає російську ядерну доктрину, щоб відобразити цю загрозу.

Наслідки, про які давно попереджав Байден – це «третя світова війна». Наприкінці 2022 та на початку 2023 року американські чиновники побоювалися, що росія може піти на ескалацію в Україні, застосувавши ядерну зброю в бойових умовах. Загрози путіна також періодично викликають побоювання, що росія може піти на загострення за межами України, завдавши відповідного військового удару західним країнам, чия зброя підтримує Київ у бою.

Але це не найімовірніші форми російської ескалації, оскільки вони загрожують залучити НАТО, а отже, і США, безпосередньо на бойові дії, перетворивши війну, яку Москва могла б виграти, на ту, яку вона, ймовірно, програє. Найімовірнішим є посилення двох видів асиметричної ескалації, які росія вже робить, щоб покарати прихильників України, не провокуючи повномасштабну війну із Заходом.

По-перше, це кампанія саботажу та диверсій, спрямована на Європу. путін не випустив ракети по Варшаві чи Лондону, він не відправив свої війська для вторгнення в Польщу або країни Балтії. росія проводить квазітайні операції, націлювалася на залізниці, склади та інші ключові логістичні об’єкти, іноді наймаючи місцевих злочинців чи біженців як геополітичні «тимчасові підрядники».

Ці операції не досягають порогу звичайної війни, але все ж можуть бути дуже жорстокими – влада США та Німеччини зірвала змову з метою вбивства гендиректора компанії-виробника зброї Rheinmetall AG. ️Не чекайте, що путін відкрито візьме на себе відповідальність за цю кампанію заворушень та вбивств. Але послання, якщо воно мається на увазі, зрозуміти нескладно – якщо європейські країни чи навіть приватні особи втрутиться в український конфлікт, їм не варто розраховувати, що вони вийдуть із нього неушкодженими.

Другий тип ескалації передбачає посилення геополітичних потрясінь в інших конфліктних зонах, зокрема в районі Червоного моря. Цього літа путін розглядав можливість надання єменським хуситам сучасних протикорабельних крилатих ракет, які могли б завдати значної шкоди американським військовим кораблям, що патрулюють, а також цивільним судам. За повідомленнями, він відступив лише на прохання фактичного лідера Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана. ️ Проте є ознаки того, що російські військовослужбовці продовжують надавати допомогу єменським повстанцям як консультанти, і зараз, коли Вашингтон обмірковує варіанти ескалації в Україні, в новинах повідомляється, що путін знову розглядає можливість надання хуситам протикорабельних ракет.

Зв’язок між росією і хуситами – це одна з ниток у павутині, що росте, зв’язків між гравцями, які найбільше прагнуть зруйнувати існуючий міжнародний порядок. І з погляду путіна посилення підтримки єменських повстанців стало б стратегічно вигідним рішенням, відволікаючи США від України і одночасно караючи Америку за її роль у цьому конфлікті.

Все це не означає, що США не повинні посилювати підтримку Києва. На даному етапі важко уявити, як Україна та її прихильники зможуть змусити путіна вести переговори про гідний світ, якщо не знайдуть більш жорстких способів завдати удару по його армії, перенести конфлікт на його територію та змусити його економіку стогнати. Але прихильники України не повинні обманювати себе, думаючи, що на такі кроки не буде ніякої реакції росії, враховуючи здатність путіна стягувати плату в стількох місцях і стількома способами.

Війна в Україні – це глобальна проксі-війна, конфлікт із високими ставками, до якого залучені країни, що змагаються, і коаліції з усього світу. Ефекти від воєн із потенційними глобальними наслідками рідко залишаються локальними. Сьогодні вони вже поширюються на інші регіони, хоч і нестандартним і асиметричним чином. Чим більше загострюватиметься ситуація між Україною та росією, тим інтенсивнішим може стати це глобальне поширення.

Автор:

Хел Брендс, оглядач Bloomberg

«Інформаційний спротив»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-