Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ядерна доктрина путіна не є найстрашнішою його погрозою - Bloomberg

Ядерна доктрина путіна не є найстрашнішою його погрозою - Bloomberg

Укрінформ
путін ніколи не збирався натискати свою червону кнопку. Однак це не означає, що він не натискатиме інших

Ядерні попередження – частина стратегії обману, що має радянське коріння. Є й інші попередження, на які слід звернути увагу, пише оглядач Bloomberg Марк Чемпіон.

путін вніс у свою ядерну доктрину зміни. Про зміни багато говорили, і вони призвели до передбачуваних попереджень про радіоактивний Армагеддон – якщо США дозволять Україні використовувати ракети середньої дальності американського виробництва проти цілей у росії. Це, звісно, ​​і було його метою.

Останню зміну доктрини слід розглядати як спробу Кремля повернути довіру до ядерних загроз, які почали втрачати свою силу. Воно нічого не робить для усунення величезних перешкод на шляху здійснення ядерної атаки.

Але росія посилає й інші, більш правдоподібні попередження про ескалацію, які привертають менше уваги. Одна з них, можливо, за іронією долі, надійшла від президента України Володимира Зеленського, коли він заявив, що його розвідувальні служби виявили, що російські військові планують вивести з ладу атомні електростанції, що залишилися в Україні, шляхом їх бомбардування. Це може статися.

Передзимові ракетні удари росії по енергосистемі України були успішними, змусивши десятки тисяч людей залишити свої будинки, щоб не намагатися пережити зиму в неопалюваних багатоповерхівках. Мало знайдеться більш політично сильних дій, які путін міг би зробити, щоб зламати бажання Європи продовжувати підтримувати військові зусилля Києва, ніж викликати нову хвилю біженців, яка зрівняється з мільйонами, які втекли у 2022 році.

Атака на атомну електростанцію могла б призвести до її відключення від мережі, не зачепивши реактор і не викликавши другий Чорнобиль. Однак глибока безрозсудність такого кроку краще за будь-які доктринальні зміни свідчить про готовність путіна допустити ядерні опади, чи то на атомній електростанції, чи внаслідок ядерного удару.

Слова Зеленського не підтвердилися. Можливо, він грав на світову аудиторію, що зібралася у Нью-Йорку на Генеральній Асамблеї ООН. Або його розвідслужби могли почути те, що Кремль хотів їм сказати. У будь-якому разі загроза правдоподібна.

Ще один привід для занепокоєння міститься в повідомленні Reuters від 24 вересня, що росія обговорює можливість поставки складних протикорабельних ракет ополченцям хуситам у Ємені, де вони контролюють прохід з Червоного моря до Суецького каналу. Ісламістське угруповання переслідує, у деяких випадках топить, торгові судна, що проходять через протоку, відколи Ізраїль вторгся до Гази. Російські протикорабельні ракети значно збільшать дальність та потужність ударів хуситів.

путін пригрозив чимось подібним у червні, заявивши, що якщо США та їхні союзники нададуть Україні більш далекобійні ракети для завдання ударів по росії, то він може у відповідь поставити ракети ворогам США по всьому світу. Ця загроза, знову ж таки, правдоподібна і піддасть значному ризику як комерційне судноплавство через Суец, так і військові кораблі, відправлені для його захисту. З урахуванням того, що росія перебуває в ізоляції через санкції, вона набагато менше втрачає від порушення цього глобального торговельного маршруту.

Подібні сигнали слід розглядати як зброю саму по собі, тому вкрай важливо відрізняти справжнє від удавання. У своєму короткому виступі на телебаченні 25 вересня на ядерному засіданні Ради безпеки росії путін сказав дві чудові речі.

Перша – відтепер росія розглядатиме напад на свою територію з боку неядерної держави, підтриманої ядерною державою, як спільні дії.

Друга – що будь-який звичайний масований повітряний напад на росію буде достатнім приводом для ядерної відповіді.

Легко сплутати ці пункти, сприйнявши їх як загрозу. Якщо, скажімо, Україна випустить крилату ракету Storm Shadow британського виробництва по аеродрому або складу зброї на території рф, то нова доктрина дозволить завдати ядерного удару і по Україні, і по Великій Британії. путін, звичайно, може робити все, що хоче, але він мав на увазі не це. Порогом є “масований” напад, має значення – одна Storm Shadow таким не є.

Насправді, зміна доктрини має менше значення для дебатів, що продовжуються – чи повинен Вашингтон зняти обмеження на використання Україною балістичних ракет малої дальності ATACMS і Storm Shadow, які були їй надані.

Найбільш важливе питання полягає в тому, як США відреагують, якщо росія порушить ядерне табу, переслідуючи свої військові цілі в Україні. ️США дали зрозуміти, що, швидше за все, не відповідатимуть ядерним ударом на удар, уникаючи можливості швидкої та катастрофічної ескалації. Натомість вони пригрозили масштабною конвенційною інтервенцією, в ході якої завдадуть серйозної шкоди військовому потенціалу росії.

Але в певному сенсі це упускає суть. Ядерна доктрина росії – це політичний документ. Вона створює основу для операційних процедур, які контролюють застосування ядерної зброї і ніколи не побачать світ. Публічна доктрина розроблена таким чином, щоб головнокомандувач міг ухвалити рішення про застосування ядерної зброї, яке він визнає за необхідне, і при цьому подавати сигнали про наміри росії.

Кремль використав цей вид ядерної сигналізації, щоб нав’язати зайву обережність у темпах та складності військової допомоги Україні. Ця тактика має довгу історію, яка сягає методики, прийнятої на озброєння радянськими військовими в 1970-х роках і отримала назву «рефлексивне управління».

Мета, згідно з документом, написаним для голландських військових у 2018 році, полягала в тому, щоб спочатку зрозуміти, а потім вплинути на припущення противника при ухваленні рішень. У результаті, щоб він зробив вибір, який був би шкідливий для нього, але вигідний для Москви. Це передбачає зміну наративів. Коли інша сторона сяде за стіл переговорів, щоб вирішити, як діяти, це відбудеться в рамках, розроблених у Москві.

Публікація спотворених військових доктрин входила до контрольного списку інструментів, написаних для російських командирів. Було необхідно домогтися рефлексивного контролю, поряд з іншими хитрощами, як, наприклад, створення «потьомкінських військових об’єктів». В якості радянського прикладу наводився парад масивних, фальшивих ракет з кількома боєголовками на Червоній площі, який супроводжувався підробленими документами та розмовами, які мали знайти або підслухати іноземні шпигуни. Це створювало передісторію, яка робила фальшивку більш реалістичною.

Ядерні загрози росії зазнавали випробувань, коли США та їхні європейські союзники перетинали одну уявну червону лінію за іншою. Але путін ніколи не збирався натискати свою червону кнопку. Однак це не означає, що він не натискатиме інших.

Автор:

Марк Чемпіон, оглядач Bloomberg

«Інформаційний спротив»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-