Прокурор МКС отримав звернення Литви щодо можливих злочинів режиму Лукашенка

Прокурор МКС отримав звернення Литви щодо можливих злочинів режиму Лукашенка

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан заявив, що його Офіс отримав звернення Литви та відповідні матеріали, що представники режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка можуть бути причетні до транскордонних злочинів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на МКС.

«30 вересня 2024 року Литва подала звернення до моєї канцелярії, реалізуючи свою прерогативу як держава-учасниця Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) відповідно до статті 14(1) Статуту. У своєму зверненні Литва просить мій Офіс розслідувати ймовірні злочини проти людяності, скоєні в Республіці Білорусь, державі, яка не є учасником МКС, заявляючи, що частина елементів передбачуваних злочинів була скоєна на території Литви, держави-учасниці МКС», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у зверненні стверджується, що, починаючи з 1 травня 2020 року, частково триваючи до сьогоднішнього дня, злочини проти людяності, включаючи депортацію, переслідування та інші акти, здійснювалися проти цивільного населення Білорусі за «вказівкою вищого білоруського політичного, правоохоронного та військового керівництва».

«У цьому зв’язку уряд Литви звертається з проханням «розслідувати всі минулі, поточні та майбутні злочини, що підпадають під юрисдикцію Суду, включаючи згадані, які були скоєні на території Республіки Білорусь та частково на території Литви, починаючи принаймні з 1 травня 2020 року», - каже Хан.

Читайте також: Литва передала до МКС матеріали про злочини режиму Лукашенка

Зазначається, що «відповідно до Римського статуту держава-учасниця може передати моєму відомству ситуацію, в якій, як видається, можливо, було скоєно один або кілька злочинів, що підпадають під юрисдикцію Суду, з проханням до Офісу розслідувати ситуацію з метою визначення того, чи слід притягати до відповідальності одного або більше конкретних осіб у скоєнні таких злочинів. Передача справи державою-учасницею не призводить до автоматичного відкриття розслідування», - йдеться у заяві Хана.

«Я можу підтвердити, що мій Офіс проведе попередній розгляд запиту в межах юрисдикції МКС та визначить, на основі встановлених законом вимог, чи є достатні, розумні підстави для початку розслідування», - сказав він.

Читайте також: Лукашенко погрожує країнам НАТО ядерною зброєю

Хан також зазначив, що будь-яка зацікавлена особа чи організація, що бажає надати інформацію про ці чи інші ймовірні злочини, що підпадають під юрисдикцію МКС, може використовувати захищену платформу для таких подань.

Як повідомляв Укрінформ, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що при дотриманні вимог Римського статуту кіберзлочини можуть підпадати під юрисдикцію МКС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-