Експрезидент США Джиммі Картер відзначає 100-річчя

Експрезидент США Джиммі Картер відзначає 100-річчя

Укрінформ
Колишній президент Сполучених Штатів Джиммі Картер відзначає у вівторок,1 жовтня, ювілей. Йому виповнилося 100 років.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.

Таким чином, він став першим американським президентом, який досяг такого святкового тризначного показника.

Зазначається, що Картер розпочав своє постпрезидентське життя у 1984 році. Тоді ще 56-річний політик не зміг переобратися на другий термін глави Білого дому.

Проте Картер вирішив не присвячувати своє життя поза політикою роботі в правліннях корпорацій і збору гонорарів за виступи, як це робили інші останні президенти США.

Натомість він здійснив декілька мирних місій на Кубу та Близький Схід, вів переговори про звільнення заручників, викладав у недільній школі, писав книги та виграв три премії «Греммі».

За майже 44 роки після того, як він залишив посаду президента, Картер через Центр Картера допоміг фактично викорінити гвінейського хробака (Дракункульоз), паразита, який заразив близько 3,5 мільйона людей у ​​середині 80-х і лише 14 - у 2023 році.

Минуло 22 роки з того часу, як він отримав Нобелівську премію миру в 2002 році, саме тоді, коли США готувалися до війни в Іраку.

Дев’ять років тому Джиммі Картер оголосив на пресконференції, що у нього діагностували рак мозку і, «можливо, йому залишилося жити недовго».

Читайте також: У Японії кількість жителів старше 100 років сягнула рекордних 95 тисяч

З 2022 року Картер перебуває у госпісі, майже рік відтоді, як померла його дружина Розалін. Вони одружилися в 1946 році.

Як повідомляв Укрінформ, 39-й президент США Джиммі Картер відмовився від лікування у медичних закладах і переїхав до домашнього госпісу в місті Плейнс у штаті Джорджія.

У 1982 році Картер разом зі своєю дружиною Розалінн відкрили Центр Картера, який упродовж багатьох років просуває принципи мирного співіснування, демократії, дотримання прав людини та рівноправного доступу до охорони здоров’я у світі. За свою діяльність Картер у 2002 році став лауреатом Нобелівської премії миру.

Фото: USA TODAY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-