Британія в ОБСЄ детально розповіла про порушення Кодексу поведінки Росією

Британія в ОБСЄ детально розповіла про порушення Кодексу поведінки Росією

Укрінформ
Своєю агресивною війною проти України Росія порушила численні положення одного з основних документів ОБСЄ – Кодексу поведінки стосовно військово-політичних аспектів безпеки.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив військово-політичний радник делегації Великої Британії при ОБСЄ Анкур Нараян під час чергового засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у середу у Відні.

"Кодекс зобов'язує нас діяти солідарно, якщо норми і зобов'язання ОБСЄ порушуються. Як задокументовано "московським механізмом" ОБСЄ, БДІПЛ та ООН, існують неспростовні незалежні докази порушення Росією міжнародного права, в тому числі, міжнародного гуманітарного права. Відповідно до Кодексу, такі порушення є "прямим і законним" предметом занепокоєння для всіх нас", - заявив британський дипломат на засіданні, присвяченому 30-річчю Кодексу поведінки ОБСЄ стосовно військово-політичних аспектів безпеки.

Він вказав на те, що Росія відкидає суверенне право інших держав обирати свої союзницькі договори, що є порушенням пункту 11 Кодексу. Нав'язування ж Росією військового домінування над будь-якою іншою державою-учасницею вже є порушенням пункту 13. Також РФ порушила пункт 14 Кодексу поведінки ОБСЄ, розмістивши свої збройні сили на територіях інших держав, а саме України, Грузії та Молдови, без належно укладеної угоди відповідно до міжнародного права.

У своєму виступі Нараян детально зупинився на порушеннях Росією параграфів 30, 31 та 34 Кодексу, які "зобов'язують держави забезпечити, щоб їхні збройні сили і сили безпеки дотримувалися міжнародного права". Він виокремив три окремі елементи, які стосуються атак на критично важливі об'єкти цивільної інфраструктури напередодні зими, пов'язане з конфліктом сексуальне насильство та ставлення до військовополонених, пославшись при цьому на результати розслідувань місій ОБСЄ та ООН про відповідні порушення РФ в Україні.

Окремо в британській місії наголосили на тому, що Білорусь порушила параграф 8 Кодексу поведінки ОБСЄ, ставши співучасницею незаконного повномасштабного вторгнення РФ та підтримуючи російські збройні сили та дозволяючи їм використовувати білоруську територію для нападу на Україну.

Читайте також: Росії не вдасться уникнути відповідальності за її злочини в Україні - США в ОБСЄ

"Ось чому ми знову вимагаємо, щоб Росія повністю і беззастережно вивела свої війська з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми вимагаємо незалежного та неупередженого розслідування всіх звинувачень у порушенні міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. Постраждалі заслуговують на справедливість. І ми будемо продовжувати невтомно працювати з нашими міжнародними партнерами з цією метою", - наголосив військово-політичний радник делегації Великої Британії при ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Мальти Ієн Борг заявив, що подальше існування ОБСЄ значною мірою залежатиме від війни РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-