Росія обманом вербує африканок для збору дронів на заводі в Татарстані - АР

Росія обманом вербує африканок для збору дронів на заводі в Татарстані - АР

Розслідування
Укрінформ
Згідно з розслідуванням, проведеним журналістами AP, близько 200 африканських жінок нині працюють на заводі в особливій економічній зоні «Алабуга» в Татарстані, ключовому російському виробництві дронів.

Про це йдеться у розслідуванні, передає Укрінформ.

Африканки, завербовані на роботу в Росії, кажуть, що їх обманом змусили збирати безпілотники для використання у війні проти України.

Як розповідають журналісти, оголошення в соціальних мережах обіцяли молодим африканським жінкам безкоштовний квиток на літак, гроші та «пригоди» в Європі. Потрібно було лише пройти комп'ютерну гру та тест на знання російської мови зі 100 слів. Але замість того, щоб навчатися за програмою стажування, жінок привезли до Татарстану, де вони дізналися, що працюватимуть на заводі з виробництва зброї, збираючи тисячі іранських ударних безпілотників для запуску в Україну.

«Компанія займається лише виробництвом дронів. Нічого іншого», - сказала одна із опитаних жінок.

Робітники перебувають під постійним наглядом у гуртожитках і на роботі, мають 12-годинний робочий день, а зарплата менша, ніж очікувалось - деталі, підтверджені трьома іншими жінками, опитаними АР.

Читайте також: У Литві починається кампанія проти вербування громадян спецслужбами РФ

«Керівництво заводу, очевидно, намагається перешкодити африканським жінкам виїхати, хоча деякі з них, за повідомленнями, виїхали або знайшли роботу в інших регіонах Росії», - пише видання.

Щоб заповнити гострий дефіцит робочої сили у Росії, Кремль вербує жінок віком 18-22 роки з таких країн, як Уганда, Руанда, Кенія, Південний Судан, Сьєрра-Леоне і Нігерія, а також з південноазійської країни Шрі-Ланка.

Для цього була створена онлайн-програма рекрутингу під назвою Alabuga Start. Російські чиновники також відвідали понад 26 посольств у Москві, щоб просувати цю програму. Згідно з оголошеннями, спочатку Alabuga Start обіцяла новобранцям 700 доларів на місяць, але згодом ця цифра зменшилась до «понад 500 доларів».

На сторінці Facebook програми сказано, що у першій половині цього року було прийнято на роботу 182 жінки, переважно з країн Центральної та Східної Африки. Програма також проводить набір у Південній Америці та Азії, «щоб допомогти жінкам розпочати свою кар'єру».

За словами прессекретарки Управління Верховного комісара ООН з прав людини Равіни Шамдасані, дії Росії «потенційно можуть відповідати критеріям торгівлі людьми, якщо вербування відбувається шахрайським шляхом, а метою є експлуатація».

Читайте також: Росія у Сирії активно вербує чоловіків на війну в Україну - ГУР

Особлива економічна зона «Алабуга» була створена в 2006 році для залучення бізнесу та інвестицій в Татарстан. Вона швидко розширилася після вторгнення РФ, і, як свідчать супутникові знімки, частина підприємств переключилася на військове виробництво. Спочатку Іран відправлялв безпілотники Shahed-136 до Росії в розібраному вигляді, але згодом виробництво було перенесено на «Алабугу». Зараз «Алабуга» є головним російським заводом з виробництва безпілотників.

Як повідомляв Укрінформ, Кремль змусив тисячі мігрантів та іноземних студентів воювати у лавах російської армії проти України, погрожуючи депортацією у разі відмови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-