Вибори до Сейму Литви: лідирують соціал-демократи та «Світанок Немунасу»

Вибори до Сейму Литви: лідирують соціал-демократи та «Світанок Немунасу»

Укрінформ
У Литві стали відомі перші результати першого туру виборів до Сейму в загальнодержавному багатомандатному округу: лідирують соціал-демократи, на другому місці – "Світанок Немунасу"

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

На даний момент підраховані голоси у 594 округах з 1947, які разом складають загальнодержавний багатомандатний округ. В цілому результати повторюють дані попередніх соціологічних опитувань.

Лідирують соціал-демократи із 26,76% підтримки виборців. На другому місці – партія, яка вважається популістською, «Світанок Немунасу» з 19,29% голосів.

Нинішня правляча партія, «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи», посідає третє місце з 10,13% голосів. На четвертому місці - Литовський союз селян і зелених з 9,69% голосів, за ним - Демократичний союз «В ім'я Литви» з 9,45%, очолюваний Саулюсом Сквернялісом (прем’єр-міністр Литви у 2016-2020 рр.).

Головна виборча комісія Литви очікує, що більш точні результати виборів стануть відомі о 2-3 годині ночі.

Читайте також: Вибори до литовського Сейму: дільниці закрилися, триває підрахунок голосів

Як повідомлялося, у парламентських виборах цього року могли взяти участь майже 2,4 млн виборців. У Литві обирається 141 парламентарій – 71 в одномандатних округах та 70 – у багатомандатному окрузі. Загалом цього року до Сейму балотувалися 1740 політиків, списки кандидатів висунули 14 партій та одна коаліція.

За два тижні в Литві відбудеться другий тур виборів у одномандатних округах. Обраними до парламенту за підсумками першого туру виборів вважатимуться кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів, але не менше ніж одну п'яту всіх голосів виборців, внесених до списків даного виборчого округу. Якщо жоден із кандидатів не набере одну п'яту голосів у своєму окрузі, то призначається другий тур.

Фото: V. Raupelio / LRT nuotr.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-