США разом із партнерами запустили новий механізм моніторингу санкцій проти КНДР

США разом із партнерами запустили новий механізм моніторингу санкцій проти КНДР

Укрінформ
Сполучені Штати, Південна Корея та Японія разом із країнами-партнерами запустили новий спільний механізм для моніторингу дотримання санкцій Ради Безпеки ООН щодо КНДР.

Про це йдеться у спільній заяві країн-учасниць механізму, оприлюдненій МЗС Японії, передає Укрінформ.

«Ми підкреслюємо нашу спільну рішучість повністю виконувати відповідні резолюції Ради Безпеки ООН щодо КНДР, підтверджуємо, що шлях до діалогу залишається відкритим, і закликаємо всі держави приєднатися до глобальних зусиль для підтримки міжнародного миру та безпеки перед обличчям постійних загроз з боку КНДР», – ідеться в заяві.

Окрім США, Південної Кореї і Японії в моніторингу братимуть участь вісім країн: Франція, Велика Британія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Канада, Австралія та Нова Зеландія.

Передбачається, що новоутворений механізм виконуватиме більшу частину завдань заветованої Росією моніторингової місії ООН і продовжуватиме відстежувати та повідомляти про порушення й ухилення від встановлених резолюціями РБ ООН санкцій проти КНДР, щоб домогтися їх виконання.

Група експертів ООН із моніторингу північнокорейських санкцій була створена в 2009 році відповідно до резолюції РБ ООН 1874, прийнятої після другого ядерного випробування КНДР.

Її мандат щороку продовжувався до березня цього року, коли Росія, одна з п’яти постійних країн-членів РБ ООН, скористалася своїм правом вето і заблокувала продовження мандата групи і та 30 квітня припинила роботу.

Читайте також: Штати стурбовані повідомленнями про залучення військових КНДР на боці Росії

Відтоді Сполучені Штати, Південна Корея та їх країни-партнери працювали над пошуком способів продовжити нагляд за дотриманням санкцій, у тому числі й шляхом створення моніторингового механізму поза системою ООН.

Як повідомляв Укрінформ, джерела агентства в українській розвідці підтвердили, що громадяни КНДР перебувають у складі окремих підрозділів ЗС РФі їх чисельність становить близько 3 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-