Швейцарія приєдналася до програми ППО «Європейський небесний щит»

Швейцарія приєдналася до програми ППО «Європейський небесний щит»

Укрінформ
Швейцарія підписала меморандум про приєднання до програми протиповітряної та протиракетної оборони «Sky Shield» (ESSI) («Європейський небесний щит»).

Про це йдеться у пресрелізі на сайті Федеральної ради Швейцарії, передає Укрінформ.

Глава національного озброєння Швейцарії Урс Лоер у четвер, 17 жовтня, підписав Меморандум про взаєморозуміння та односторонню декларацію про приєднання країни до ESSI. Таким чином Швейцарія стане 15-м членом програми.

«Завдяки участі в ESSI Швейцарія розширює міжнародні можливості для співпраці: ESSI дає змогу краще координувати проєкти закупівель, навчання та логістичні аспекти у галузі наземної протиповітряної оборони», – йдеться у пресрелізі.

У Федеральній раді зазначили, що початкова увага зосереджена на наземній ППО середнього радіусу дії, однак у майбутньому у країни з’являться можливості для співпраці у галузі протиповітряної оборони ближнього і дальнього радіуса дії.

Читайте також: Шольц: Підтримуємо Україну, але дбаємо, щоб НАТО не стало стороною війни

Там додали, що програма ESSI сумісна із нейтральним статусом Швейцарії, оскільки не містить жодних зобов’язань, а країна все ще може вирішувати, де і якою мірою брати участь у програмі. На додачу до цього, Швейцарія може припинити співпрацю з «Sky Shield» у разі, якщо країна-учасниця ініціативи вступить у міжнародний збройний конфлікт.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року міністри оборони кількох європейських країн підписали спільну декларацію про наміри започаткувати ініціативу "Європейський небесний щит" (ESSI) на полях засідання НАТО. Вона передбачає спільні закупівлі, співпрацю у сфері планування протиповітряної і протиракетної оборони на різних висотах, а також у сфері тренувань і освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-