Москва робить ставку на консолідацію протестного електорату в Естонії - експерт

Москва робить ставку на консолідацію протестного електорату в Естонії - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
В умовах блокування в Естонії російських пропагандистських медіа Москва робить ставку на консолідацію місцевого протестного електорату, який виступає з проросійських і антиукраїнських позицій.

Таку думку естонський експерт з питань суспільної стійкості Дмитро Теперик висловив у інтерв'ю Укрінформу.

«Після 24 лютого 2022 року через блокування російських телеканалів та інших медіа інформаційний тиск РФ у Естонії став меншим. Тепер йдеться переважно про вплив на окремі групи, здійснюється спроба консолідації протестного електорату, що може робитися через якісь маргінальні рухи, політичні партії», – сказав Теперик.

Одним із прикладів такої консолідації стала новостворена партія «KOOS / Разом», яка разом із Об'єднаною лівою партією (в основі якої – залишки Компартії Естонської РСР) найбільш послідовно веде лінію, котра може бути корисною Москві.

Читайте також: Експерт - про запрошення до НАТО: Суперечки можуть «полегшити роботу» критикам Плану перемоги

Це може проявитися вже на найближчих муніципальних виборах в Естонії влітку майбутнього року. «Під час формування протестних настроїв наголос робиться на деякому погіршенні економічної ситуації у країні, збільшенні податків. І це подають у прямій зв'язці з тим, що Естонія нібито надто допомагає Україні, хоч це не відповідає дійсності, але дає змогу грати на антиукраїнських настроях та підтримувати їх», - зазначив Теперик.

На його думку, названі партії не зможуть сформувати більшості в місцевих органах влади Естонії. «Але те, що KOOS опиниться всередині законодавчих зборів тих чи інших муніципалітетів – це вже тривожний сигнал використання ззовні протестних настроїв в Естонії», - резюмував експерт.

Дмитро Теперик - керівник естонського Національного центру інформування про оборону й безпеку (NCDSA), директор програми «Стійка Україна». Експерт з питань національної стійкості, громадянської безпеки країн Балтії та Східної Європи.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні прем'єр-міністр Естонії Крістен Міхал заявив, що Європа має допомогти Україні експортом енергоносіїв, товарами та коштами, щоб вона могла пройти зиму на тлі російських ударів по енергетичній інфраструктурі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-