Британія й Німеччина підписали історичну оборонну угоду - із зобов’язаннями підтримки України

Британія й Німеччина підписали історичну оборонну угоду - із зобов’язаннями підтримки України

Укрінформ
Велика Британія та Німеччина уклали у середу історичну оборонну угоду Trinity House Agreement, яка передбачає посилення двостороннього оборонного співробітництва в усіх сферах. 

Угода включає зокрема розробку нової далекобійної зброї, а також фіксує спільні зобов’язання щодо розбудови військових спроможностей України. Про це повідомляється на сайті британського уряду.

"Укладання Trinity House Agreement знаменує собою фундаментальний зсув у відносинах Великої Британії з Німеччиною та для європейської безпеки. Ця угода між двома країнами Європи, які витрачають найбільше коштів на оборону, зміцнить національну безпеку та економічне зростання в умовах російської агресії, що зростає, та збільшення загроз", - заявили у міністерстві оборони Британії.

Оборонна угода передбачає системну співпрацю між Великою Британією і Німеччиною впродовж наступних років над низкою новаторських оборонних проєктів у всіх сферах (повітря, суша, море, космос та кіберпростір). Це включає спільну роботу над швидкою розробкою "абсолютно нової далекобійної зброї, яка може діяти на більшій відстані з більшою точністю, ніж сучасні системи, в тому числі й Storm Shadow".

Також угодою передбачається відкриття у Британії нового заводу з виробництва стволів для артилерійських гармат, продовження співпраці по виробництву бронемашин Boxer та започаткування співробітництва у питанні безпілотних літальних апаратів, а також збільшення спільних зусиль для зміцнення східного флангу НАТО та із метою захисту критично важливої підводної інфраструктури.

Як повідомляється у спільному комюніке міністрів оборони Великої Британії та ФРН, в оборонній угоді також міститься зобов’язання щодо продовження військової підтримки України.

"Ми зобов'язуємося працювати разом стільки, скільки буде потрібно для підтримки та надання Україні спроможностей протистояти російській агресії. Наша спільна воля однозначна, ми продовжуватимемо забезпечувати Україну необхідними військовими спроможностями. Наші команди фахівців і наші оборонні підприємства працюватимуть ще тісніше, щоб забезпечити перемогу України та досягти справедливого і стійкого миру", - йдеться у комюніке.

Читайте також: Британія виділить близько $155 мільйонів на морську коаліцію для України

Зазначається, що у короткостроковій перспективі Британія та Німеччина спільно забезпечать Україну "новими наступальними спроможностями, підтримуючи оснащення переданих Німеччиною гелікоптерів Sea King сучасними ракетними системами".

"У довгостроковій перспективі ми будемо тісніше співпрацювати в рамках коаліцій з надання допомоги Україні, використовуючи отриманий досвід для постійного розвитку нашої співпраці. Велика Британія збільшить свою підтримку бронетанкової коаліції на чолі з Німеччиною і Польщею, а Німеччина підтримає коаліцію з розробки безпілотників на чолі з Великою Британією і Латвією", - заявили очільники британського та німецького оборонних відомств.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Великої Британії Джон Гілі у вівторок під час виступу у Палаті громад заявив, що Велика Британія прагне, аби План перемоги Президента Зеленського був успішним, і працюватиме задля його успіху разом з Україною та союзниками.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-