У Росії визнали «іноагентом» Телеграм-канал Astra

У Росії визнали «іноагентом» Телеграм-канал Astra

Укрінформ
Міністерство юстиції Росії внесло до списку так званих іноземних агентів новинний опозиційний Телеграм-канал Astra.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Видання Astra - незалежний Телеграм-канал із поточними новинами Росії та світу. Публікує, зокрема, новини, які не пропускаються в офіційних російських ЗМІ.

Також у реєстр «іноагентів» включили чотирьох фізичних осіб, серед них – доктор філологічних наук, запрошений професор Прінстонського університету Олег Лекманов. У лютому 2022 року він залишив Росію через незгоду із вторгненням в Україну.

Крім того, вже у списку «іноагентів»: Артем Медведєв – активіст удмуртського національного руху та меценат. Брав участь у заходах "Форуму вільних народів/держав Постросії", зарахованого російською владою до "небажаних організацій", був оштрафований. Виступає за незалежність Удмуртії від Росії.

Микола Кавказський – політик та правозахисник, ЛГБТ-активіст. У 2012 році був заарештований у рамках так званої "Болотної справи". 2022 року засудив війну в Україні, був заарештований на 6 діб за антивоєнну акцію. Неодноразово зазнавав нападів через свої політичні погляди.

Антон Хардін – популярний блогер, на його канал у Телеграмі підписано понад 127 тисяч користувачів. Виступає проти війни в Україні та політичних репресій у Росії.

Як повідомлялося, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволив Мін'юсту РФ визнавати іноземними агентами некомерційні організації, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначено, що дозволяє владі переслідувати організації, що працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Читайте також: Список «іноагентів» у Росії поповнили Телеграм-канали «Сирена», «Незигар», «Brief»

Згодом з'явилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-