Гутерреш запевняє, що обстоював у Казані цінності Статуту ООН

Гутерреш запевняє, що обстоював у Казані цінності Статуту ООН

Укрінформ
Генсек Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш стверджує, що на саміті БРІКС у  Казані наголошував на необхідності підтримання цінностей Статуту ООН.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний секретар ООН написав у соцмережі Х.

«Я повертаюся з Казані, де вкотре взяв участь у виїзній сесії саміту БРІКС, що представляє майже половину населення планети», – вказав він.

За словами Гутерреша, на сесії він «закликав до справедливого миру в Україні відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї».

«Я підкреслив, що ми повинні повсюдно підтримувати цінності Статуту ООН, верховенство права та принципи суверенітету, політичної незалежності й територіальної цілісності держав», – додав Генсек.

Читайте також: Зеленський: Світ не забуває про цілі ООН, хоч деякі її функціонери віддають перевагу спокусам у Казані

Він також поінформував, що на полях саміту зустрівся з кількома главами держав та урядів (за даними офісу Генсека, Гутерреш мав зустрічі з лідерами Росії, Білорусі й Туркменістану).

«Під час зустрічі з президентом Путіним я наголосив, що російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права, і повторив тези, які я озвучив на засіданні саміту, – зазначив він. – Я також наголосив на своїй рішучій підтримці укладення угоди про безпеку судноплавства в Чорному морі, що є важливим для глобальної продовольчої безпеки».

Як повідомляв Укрінформ, Гутерреш 24 жовтня виступив на саміті БРІКС у Казані, а пізніше мав двосторонню зустріч із Путіним. У виступі на саміті він заявив про необхідність досягнення миру в Україні на основі Статуту ООН.

Читайте також: В офісі Гутерреша пояснили, чому він відзначив День ООН у товаристві Путіна

У МЗС України критично оцінили поїздку Гутерреша на саміт БРІКС до Росії. Він як офіційна особа відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, однак прийняв запрошення до Казані від воєнного злочинця Путіна. На переконання України, це неправильний вибір, що не сприяє справі миру та шкодить репутації ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-