США закликають Тбілісі розслідувати порушення на виборах

США закликають Тбілісі розслідувати порушення на виборах

Укрінформ
США закликають Тбілісі провести повне розслідування даних та повідомлень щодо порушень, пов'язаних з парламентськими виборами у Грузії 26 жовтня.

Як передає Укрінформ, про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляється на сайті Держдепу.

У США зазначають, що у 2024 році міжнародні та місцеві спостерігачі відзначили "передвиборчу атмосферу, яка ознаменувалася нецільовим використанням державних ресурсів правлячою партією, підкупом голосів та залякуванням виборців, що сприяло нерівним умовам гри та підривало довіру громадськості та міжнародної спільноти до можливості справедливого результату".

Блінкен зазначив, що міжнародні та місцеві спостерігачі погодилися з висновком, що день виборів у Грузії "загалом пройшов добре", але американська сторона відзначає повідомлення про порушення та насильство під час голосувань.

"Міжнародні спостерігачі не визнали результат вільним та справедливим. Ми засуджуємо всі порушення міжнародних норм та приєднуємось до закликів міжнародних та місцевих спостерігачів провести повне розслідування усіх повідомлень про порушення, пов’язані з виборами", - йдеться у повідомленні.

Також очільник зовнішньополітичного відомства США додав, що Вашингтон заохочує політичних лідерів Грузії "поважати верховенство права, скасувати законодавство, що підриває фундаментальні свободи, та спільно усунути недоліки у виборчому процесі".

"Цілі Грузії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, закріплені в конституції країни, вимагають, щоб уряд поважав права членів громадянського суспільства та основні свободи всіх громадян Грузії", - зазначив Блінкен.

Читайте також: Польща заявила, що ситуація з виборами віддаляє Грузію від ЄС та НАТО

Як повідомляло агентство, Президент Грузії Саломе Зурабішвілі відмовилася визнавати вибори до парламенту, результати яких назвала "тотально сфальсифікованими".

Центральна виборча комісія Грузії опублікувала попередні результати голосування на парламентських виборах, згідно з якими партія влади "Грузинська мрія – Демократична Грузія" здобула 54,273%.

Партія експрезидента Грузії Саакашвілі "Єдність – Національний рух", "Коаліція за зміни", опозиційні партії "Гахарія - за Грузію" та "Лело" заявили, що не визнають результатів парламентських виборів.

Фото: ЦВК Грузії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-