Правляча коаліція Японії втратила більшість у нижній палаті парламенту

Правляча коаліція Японії втратила більшість у нижній палаті парламенту

Укрінформ
На парламентських виборах у неділю, 28 жовтня, правляча коаліція прем'єр-міністра Японії Сігеру Ішіби втратила більшість у нижній палаті парламенту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

"Правляча коаліція прем'єр-міністра Японії Сігеру Ішіби втратила більшість у 465-місній нижній палаті на ключових парламентських виборах у неділю, що стало наслідком обурення виборців великими фінансовими скандалами в середовищі правлячої партії", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Ліберально-демократична партія (ЛДП) Ішіби залишиться провідною партією в японському парламенті, зміна уряду не очікується, однак результати виборів створюють політичну невизначеність.

Відсутність більшості у ЛДП ускладнить для чинного прем'єра проведення політики його партії через парламент, і йому, можливо, доведеться шукати третього партнера по коаліції.

Однак коаліція ЛДП зберігає більшість у менш впливовій верхній палаті парламенту.

За даними японських ЗМІ, правляча коаліція з молодшим партнером - партією "Нова Комейто" отримала 215 місць. Це значно менше, ніж більшість у 279 місць, яку вона мала раніше та є найгіршим результатом коаліції з моменту її короткочасного відходу від влади у 2009 році.

Сам Ішіба вступив на посаду 1 жовтня 2024 року й одразу ж призначив вибори. Таким чином він сподівався зміцнити свою підтримку після того, як його попередник Фуміо Кішіда не зміг впоратися з обуренням громадськості скандалами в середовищі ЛДП.

"Результати на сьогодні були надзвичайно суворими, і ми ставимося до них дуже серйозно. Я вважаю, що виборці кажуть нам більше думати і стати партією, яка відповідає їхнім очікуванням", - сказав очільник уряду в неділю пізно ввечері в ефірі японського національного телебачення.

Ішіба зазначив, що ЛДП усе ще буде очолювати правлячу коаліцію та займатися ключовими політичними питаннями, а також складатиме запланований додатковий бюджет та продовжить втілювати політичну реформу.

Читайте також: У Японії серйозно стурбовані можливою участю військових з КНДР у війні з Україною

Як повідомлялося, в Японії учора відбулося голосування на виборах у нижню палату парламенту.

Прем’єр-міністр Японії Ішіба 9 жовтня формально розпустив нижню палату парламенту, відкривши шлях для проведення дострокових виборів.

Фото: Keizo Mori/UPI

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-