У Чехії святкують День незалежності

У Чехії святкують День незалежності

Фото
Укрінформ
Громадяни Чехії відзначають 106-ту річницю з Дня проголошення незалежності Чехословацької держави.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, основні урочистості відбулися біля Національного меморіалу у празькому парку Вітков, де керівники республіки поклали квіти до могили Невідомого солдата та хвилиною мовчання вшанували пам’ять борців за свободу та демократію.

Також квіти були покладені до пам’ятника першому президенту Чехословаччини Томашу Гаррігу Масаріку перед Празьким Градом, де пізніше нинішній глава держави Петр Павел нагородив генеральськими званнями кількох офіцерів чеської армії та вручив нагороди державним діячам.

Прем’єр-міністри Чехії Петр Фіала, говорячи про свято, нагадав, що країна після здобуття незалежності двічі була окупована – німецькими нацистами та радянськими комуністами. «Сьогодні ми також маємо дбати про свою свободу, демократію та незалежність, які ми маємо передати наступним генераціям», - підкреслив очільник уряду.

Глава Сенату чеського парламенту Мілош Вистрчил також наголосив на необхідності захищати демократію, коли ситуація по сусідству не є простою.

«Є люди, які не живуть у демократії, є ті, чия земля окупована агресором, це впливає і на нас, це стосується того, що відбувається в Чехії. Ми повинні бути солідарні та допомагати», - заявив Вистрчил.

Із державним святом чехів привітав посол України в Чехії Василь Зварич у відеозверненні, оприлюдненому у Фейсбуці дипломатичного представництва.

«Незалежність, свобода та демократія є засадами чеської народної ідентичності. Цей приклад спонукає весь вільний світ. Українці захоплюються силою духа та прагненням свободи… Чеський народ захистив свою свободу та незалежність», - заявив Зварич.

Він подякував чехам за підтримку та солідарність з Україною і побажав миру та процвітання.

Читайте також: Чехія виконає зобов'язання доставити в Україну 500 тисяч боєприпасів - Фіала

Як повідомлялося, День проголошення незалежності Чехословацької держави вважається чеським Днем незалежності, який чехи продовжують святкувати навіть після розпаду та відділення Словаччини 1 січня 1993 року.

28 жовтня 1918 року Національний комітет Чехословаччини в Празі оголосив про об'єднання Чехії і сусідньої Словаччини у Республіку Чехословаччину.

Фото: Ministerstvo obrany České republiky, ČTK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-