Корисні властивості броколі та цвітної капусти. Інфографіка

Корисні властивості броколі та цвітної капусти. Інфографіка

Укрінформ

Броколі та цвітна капуста містять велику кількість вітамінів і мікроелементів, тому це не тільки корисні продукти харчування, а й лікарські засоби, які здатні позбавити від багатьох недуг і проблем зі здоров'ям.

Укрінформ зібрав для вас інформацію про корисні властивості броколі та цвітної капусти.

Броколі

Відео дня

Броколі – однорічна овочева рослина родини капустяних, яка була завезена в країни Європи з Італії і згодом потрапила до України. Назва походить від італійського слова «Брок», що означає «паросток». Саме молоді зелені суцвіття броколі є цінними джерелами корисних і важливих для організму речовин. Ранні сорти дають середні головки масою до 500 гр., а пізні до 1200 гр.

Основні діючі речовини: А, В1, В2, В5, В6, С, РР, К, Е, U, фосфор, бор, натрій, кремній, йод, калій, сірка, марганець, магній, фосфор, залізо, цинк, мідь, кальцій, фолієва кислота, лютеїн, селен, тіоціанат, ізоціанати, зеаксантин, кемпферол, сульфорафан, індол та амінокислоти. Також білки, вуглеводи, клітковина і харчові волокна. 

Споживають: у свіжому вигляді, відвареному, консервованому, квашеному, замороженому, виготовляють пюре, рагу та різноманітні блюда. 

Корисні та лікувальні властивості 

- корисна дітям, дорослим, а особливо літнім людям завдяки формуванню кісткової тканини, що робить кістки і суглоби міцними.

- покращує зір і запобігає розвитку катаракти.

- зменшує ризик розвитку раку.

- клітковини і грубі харчові волокна виводять з організму шлаки, токсини, зайвий цукор, холестерин, солі важких металів, очищаючи кров і судини, захищаючи від атеросклерозу і серцево-судинних захворювань, а також покращує кровообіг та приводить в норму артеріальний тиск.

- нормалізує водно-сольовий баланс.

- допомагає при депресії, порушення сну і інших нервово - психічних захворюваннях.

- сприяє правильному і здоровому розвитку малолітньої дитини. 

- сприяє нормальній роботі залоз внутрішньої секреції.

Протипоказання

- при панкреатиті, гастриті, порушенні функції щитовидної залози та індивідуальній непереносимості.

Цвітна капуста

Цвітна капуста – однорічна рослина, яка походить з районів Середземномор’я. В Україну вперше була завезена із Західної Європи в XVII ст. Головка зрощених суцвіть формується після того як рослина утворює густу розетку з 15-20 листя. Найбільш поширеним кольором цвітної капусти є білий, але ще буває фіолетовий і помаранчевий. 

Основні діючі речовини: А, В1, В6, В2, Е, D, К, Н, U, РР, калій, кальцій, хлор, фосфор, магній, сірка, натрій, мідь, марганець, залізо, цинк, молібден, кобальт, білки, вуглеводи, сульфорафан, пектинові речовини, яблучна, лимонна, фолієва та пантотенова кислоти і амінокислоти.

Споживають: у свіжому вигляді, консервованому, квашеному, замороженому, виготовляють пюре, рагу та різноманітні блюда. 

Корисні та лікувальні властивості 

- уповільнює травлення та сприяє відчуттю ситості.

- підтримує цілісність клітинних мембран та метаболізм.

- допомагає уникнути злоякісних пухлин, зокрема, зменшує ризик розвитку раку.

- допомагає уникнути проблем із шлунково-кишковим трактом, сприяє виведенню токсинів і має протизапальну дію, зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, діабету й ожиріння.

- сприяє гарному сну, покращує концентрацію і пам'ять. 

- сприяє роботі опорно-рухового апарату, полегшує засвоєння кальцію, що відіграє ключову роль для міцності кісток.

Протипоказання

- при гострій виразці або гастриті, захворювань шлунково-кишкового тракту, важких захворюваннях нирок, гіпертонії та серцевої недостатності, недугах щитовидної залози та індивідуальній непереносимості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
Всi рубрики
За період:
-
Share: