Корисні властивості черемші
Черемша – перша весняна зелень, яка має приємний часниковий аромат та славиться своїми корисними властивостями, зокрема потужними бактерицидними, антибактеріальними і антисептичними діями, а також вітамінним складом.
Ця рослина відома і під іншими назвами - цибуля ведмежа, дикий часник, левурда, колба, чензелі.
Варто нагадати, що черемша у багатьох країнах, а також і в Україні, знаходиться під охороною і занесена до Червоної книги.
Де росте черемша
Черемша росте в листяно-ялинових лісах, в балках, низинах – там, де досить волого. Територія її поширення неймовірно широка – Центральна, Північна та Південна Європа.
В Україні в природних умовах черемша зустрічається в Карпатах, на Поліссі, в лісостепу і в північно-східній частині степу. Проте, нині її все частіше вирощують як культурну рослину на присадибних ділянках.
Споживають черемшу у сирому вигляді в салатах, також заморожують, солять або маринують, тушкують, роблять настої, приправу до різних страв, виготовляють супи, соуси.
Чим корисна черемша
Черемша містить вітаміни В1, В3, В6, В9, А, С, Е, РР, макро- і мікроелементи: залізо, калій, кальцій, фтор, сірка, марганець, селен, мідь, йод, цинк та ін. Також ніацин, кальцій, алліїн, глікозид, фітонциди, лізоцим та ефірну олію.
До складу ефірної олії входять алілполісульфіди, алілсульфіди, пінеколінова кислота, аліїн.
Лікувальні властивості
- черемша нормалізує серцево-судинну систему, знижує проникність судинних стінок, підвищує їх міцність та еластичність, також допомагає захиститися від атеросклерозу;
- сприяє зміцненню імунної системи;
- стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишок, сприяє нормалізації кишкової флори, згубно діє на гостриків та інших гельмінтів;
- при простудних захворювань та інфекцій, сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах;
- при гнійних захворюваннях;
- при ревматизмі;
- має бактерицидні властивості;
- зменшує рівень холестерину;
- дезінфікує порожнину рота;
- пари розтертої черемші вбивають хвороботворні бактерії і навіть туберкульозну паличку.
Сік і подрібнене листя вживається зовнішньо при різних шкірних захворюваннях, особливо лишаях і бородавках.
Зі стебел черемші готують настій, яким промивають рани, виразки, порізи, які тривалий час не загоюються.
Протипоказання
- під час вагітності;
- при епілепсії;
- при гепатиті, коліті, холециститі, гастриті, панкреатиті та виразці шлунка;
- не слід вживати понад 20 листків черемші, інакше може виникнути головний біль, безсоння, порушення роботи серця та проносний ефект;
- схильним до алергічних реакцій.
Цікаві факти
- у німецькому місті Ебербах щорічно проходить захід, присвячений черемші «Eberbacher Bärlauchtage» (Ебербаські дні або фестиваль черемші), тому що вона дуже поширена в регіоні;
- черемша містить багато аскорбінової кислоти (вітамін С): в 100 г черемші її міститься більш ніж 100 мг. Це в 2 рази більше, ніж в капусті, в 3 рази більше, ніж у зеленій цибулі і редьки, в 5 разів більше, ніж в картоплі і бобах, у 10 разів більше, ніж в часнику, буряку і огірках й в 10-15 разів більше, ніж у лимонах і апельсинах;
- черемшею не рекомендується годувати худобу, через речовини, що містяться в ній, м'ясо стає неприємним на смак, а молоко і зовсім змінює свій колір на жовтий;
- у дикій природі черемшу люблять ведмеді, які прокидаються із зимової сплячки.
- за самовільне збирання червонокнижної черемші можна дістати покарання – штраф від 510 до 1700 гривень та 62 гривні за одну рослину з їхньою конфіскацією, Мінекології станом на березень 2019 року.