Ферментовані продукти корисні для імунітету - Йосіда Тосіміті
Про це сайту Nippon.com розповів японський фермер, адепт органічного сільського господарства Йосіда Тосіміті, передає Укрінформ.
За його словами, ферментований компост сприяє вирощуванню здорових і стійких до комах овочів.
«Ферментуючі бактерії в компості покращують стан ґрунту, виділяючи в нього органічні речовини», - пояснює Йосіда.
Він зазначив, що є наукові дослідження, які свідчать про те, що аналогічні процеси відбуваються в організмі людини. Якщо кількість хвороботворних бактерій, які надходять з їжею невелика, то кишкова флора з ними справляється.
«Мікроорганізми в таких продуктах, як місо і соєвий соус, допомагають зміцнювати і підтримувати баланс кишкової флори», - розповідає фермер.
Наприклад, органічні овочі служать джерелом мікроелементів і клітковини, на яких виростають корисні бактерії.
Також незамінними для підтримки здоров'я кишкової флори та імунної системи є мінерали.
«Джерелом мінералів служать водорості, дрібна риба, неочищені злаки, нерафінована рослинна олія (оливкова, лляна, перилова), соєва маса тофу і чорна сіль», - додає Йосіда.
На його думку, три основні елементи сильної імунної системи - це ферментовані продукти харчування, органічні овочі з високим вмістом клітковини, а також багаті мінералами і мікроелементами морепродукти і продукти з сої. Все це входить до складу японської національної кухні.
Зазначається, що у 2021 році початкова школа Ніо в місті Мітойо впровадила програму підвищення стійкості учнів до вірусних інфекцій за допомогою здорового харчування. Серед явних результатів цієї програми – підвищення базальної температури тіла (найнижча температура, що досягається тілом під час відпочинку – ред.). Батьки відзначили позитивні зміни в текстурі волосся та нігтів тощо. Також вони помітили зміни у поведінці дітей – знижується рівень дратівливості, гіперактивності. Це підтверджують і дослідження, що свідчать про вплив кишкової мікробіоти на психоемоційне і фізичне здоров'я.
У березні 2020 року під час інтернет-симпозіуму «Виховання з чарівними результатами» Йосіда запропонував методику зміцнення і регулювання імунної системи за допомогою кишкової флори. Він рекомендує:
- Щодня випивати чашку супу місошіру, в якому міститься багато овочів і/або тофу. Додавати сушену рибу і водорості як джерело мінералів.
- Ретельно перевіряти вказаний на етикетках склад продуктів і вибирати натуральний ферментований соєвий соус і пасту місо без спирту, консервантів, штучних барвників та інших хімічних добавок.
- Пережовувати кожну порцію їжі 30 разів.
- Закінчувати прийом їжі, коли здається, що шлунок наповнений на 80% і подовжувати періоди, коли шлунок порожній. Вважається, що голодування стимулює імунну систему.
- Слідкувати за тим, щоб живіт був у теплі. Не їсти багато холодної їжі і фруктів ввечері.
На його думку, переробка харчових відходів і органічне фермерство - це спосіб відновлення духовних зв'язків людини з природою.
Фото: Nippon.com