У Хмельницькому на вертикальній фермі вирощують органічну мікрозелень
Про це кореспонденту Укрінформу розповіла співвласниця вертикальної ферми Леся Дячок.
«Вертикальна ферма – це наш сімейний бізнес, де ми разом із чоловіком вирощуємо органічні мікрозелень та пшеницю, з якої готуємо енергетичний напій вітграс. Площа нашої ферми 70 квадратних метрів. Там ми щомісяця висаджуємо культури на близько 2 га за рахунок того, що вони ростуть на компактно розташованих ярусах», - зазначила Дячок.
За її словами, рослини вирощують із власного насіння без жодних добрив. На фермі створили спеціальний мікроклімат, а культури поливають лише водою.
«Окрім пшениці вирощуємо 11 різновидів мікрозелені, серед яких гречка, горох, соняшник, розторопша, зелена і фіолетова капуста, кінза, зелена і рожева редиска», - додала співвласниця ферми.
Найшвидше після посіву виростає редиска – за 7 днів. Натомість найдовше росте цибуля – 21-24 дні. Мікрозелень зрізають упродовж 3 днів, аби зберегти її корисні властивості.
Дячок говорить, що разом з чоловіком вони постійно проходять навчальні курси і відвідують майстер-класи, завдяки чому допомагають своїм клієнтам розвивати культуру споживання мікрозелені та діляться порадами.
Проєкт вирощування органічної мікрозелені переміг у цьогорічному конкурсі «Битва стартапів», який проводила Хмельницька міська рада. Власники ферми отримали грант у розмірі 125 тис. грн на розвиток своєї справи.
Вертикальна ферма – це теплиця з багатоярусним розташуванням рослин, де завдяки технології контролюють клімат, воду та освітлення. Головна перевага такого методу – економне використання площі та води, незалежність від погодних умов та можливість збирати урожаї упродовж року.
Фото надані Лесею Дячок