Громадська спілка подала заявку на реєстрацію географічного зазначення «Херсонський кавун»
Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці виконавчий секретар громадської спілки «Асоціація виробників Херсонського кавуна» Юрій Палічев.
«ГС «Асоціація виробників Херсонського кавуна» зробили останній крок до реєстрації ГЗ «Херсонський кавун», - йдеться у повідомленні.
Зазначається, що громадська спілка подала заявку в Український інститут інтелектуальної власності на реєстрацію ГЗ «Херсонський кавун».
Як повідомляв Укрінформ, офіційно наразі ще такого географічного зазначення (ГЗ) як «херсонський кавун» (світовими прикладами ГЗ є сир Рокфор, коньяк, шампанське) немає. Першим офіційним кроком до реєстрації географічного зазначення «Херсонський кавун» стала реєстрація громадської спілки «Асоціація виробників Херсонського кавуна» у 2019 році. Не кожен кавун, вирощений на Херсонщині, стане «херсонським кавуном», коли процес реєстрації географічного зазначення завершиться.
Реєстрація ГЗ - складний і тривалий процес, у якому має враховуватись специфікація продукту, наявність організації, яка матиме право інтелектуальної власності на ГЗ, логотип для позначення херсонського кавуна. Специфікація чітко визначає параметри плоду - розмір і колір, його біохімічний склад, зокрема й концентрацію цукрів (шкала Брікс) та граничну допустимість нітратів, визначає місцевість, де кавун буде вирощуватися (конкретні райони Херсонської області), і навіть сорти кавуна. Уже розроблений логотип «Херсонський кавун». (автор - Вікторія Кулакова).