Що необхідно їсти для зміцнення суглобів – поради дієтологині
Про це дієтологиня розповіла на своїй Фейсбук-сторінці, передає Укрінформ.
Для здорових суглобів необхідний кальцій. Якщо цього мінералу не вистачає, організм забирає його з кісткової тканини, що призводить до остеопорозу (витончення кісток). Страждають не лише кістки рук та ніг, а й хребет. Тому важливо забезпечити достатній обсяг кальцію, який є в молочних продуктах, овочах, крупах, м’ясі та рибі.
«На здоров'я кісток та суглобів впливає і вітамін Д, фосфор та магній, вітамін С, білок та багато іншого. Щоб підтримувати здоров'я суглобів, дуже важливим є баланс БЖВ (білків, жирів і вуглеводів), мінералів і вітамінів у нашому раціоні», - йдеться у дописі. ⠀⠀
Дієтологиня радить включити в раціон продукти, багаті селеном та сіркою. Перший зустрічається в таких продуктах, як бразильський горіх, риба (сардини, лосось, оселедець), часник, яйця, курка і індичка, печінка яловича тощо. Сірка міститься в продуктах, де є білок – всі види м'яса і риби, бобові, крупи, яйця, кисломолочні продукти. Харчування має бути збалансованим. ⠀
Ще одним важливим мікроелементом є цинк. Його дефіцит може призвести до спотворення смакових відчуттів, зниження та ослаблення Т-клітин імунної системи, зменшення лімфатичних вузлів, тобто послаблюється опір організму до інфекційних захворювань.
Добова потреба цинку для дорослих – 10-12 мг, тому варто включити в раціон: вівсяну крупу, дикий рис,сочевицю, яловичину,соняшникове та гарбузове насіння, мигдаль.
Також для зміцнення суглобів корисні вітаміни С та D. Ківі, квашена капуста, ягоди, цитрусові, перець – основні та доступні джерела вітаміну С. Вітамін D можна отримати з таких продуктів, як печінка тріски, яєчні жовтки, вершкове масло. Основне його джерело – сонце.