У Херсоні відкрили продовольчий банк «Тарілка»
Про це кореспонденту Укрінформу розповіла активістка громадської організації «Тарілка – Херсон» Анастасія Онищенко.
«Адміністрація Центрального ринку надала нам приміщення, де ми формуємо продуктові набори. Наразі ми збираємо лише десять продуктових наборів на тиждень. На жаль, поки що так працювати, як працюють у львівській «Тарілці», у нас не виходить. Ми звернулися до 40 магазинів, підприємств – виробників харчової продукції (щодо співпраці – ред.), відповіді поки що не отримали», - розповіла Онищенко.
Проте, за її словами, наразі вже відбуваються перемовини з компанією, яка виробляє молочну продукцію.
Нині продуктові набори формуються за рахунок волонтерів. У пакунки входять лише продукти довгострокового зберігання - макаронні вироби, олія тощо. Що стосується мінімізації органічних відходів (це ще одна мета «Тарілки»), то тут наразі у Херсоні зрушень немає, адже саме для цього потрібна добра воля власників магазинів та підприємств, що передаватимуть продукти на межі терміну придатності, зазначила громадська активістка, яка навчалася організації роботи продовольчого банку в львів’ян. Також, за її словами, для потреб нужденних власники можуть передавати товари, де, наприклад, пошкоджена упаковка, зім’ята банка, але самі продукти гарної якості.
Долучитися до проєкту можна через сторінку громадської організації у соцмережі, додала Онищенко.
Потреба у такому проєкті у Херсоні є, адже вже сформований список нужденних, у якому близько 800 чоловік.
Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкрили перший в Україні продовольчий банк «Тарілка». Проєкт рятує з магазинів і закладів харчування їжу на межі терміну придатності та передає її людям у скрутному становищі. Таким чином ініціатори закривають одразу дві глобальні проблеми в світі: екологічну (адже Україна входить в 10-ку країн, де виробляють найбільшу кількість органічних відходів) та соціальну, щоденно годуючи десятки потребуючих, для яких ця їжа, яка могла б опинитися на смітнику, – чи не єдина можливість поїсти.