У РФ оголосили небажаними Центр громадянських свобод з України та німецький Фонд Нємцова

У РФ оголосили небажаними Центр громадянських свобод з України та німецький Фонд Нємцова

Укрінформ
Міністерство юстиції РФ внесло до реєстру небажаних організацій український Центр громадянських свобод, німецькі Фонд Бориса Нємцова за свободу та НКО "Фонд Фрідріха Науманна за свободу".

Про це повідомляє Настоящее время, передає Укрінформ.

Центр громадянських свобод у 2022 році став лауреатом Нобелівської премії миру разом із російським правозахисним товариством "Меморіал" та білоруським правозахисником Олесем Біляцьким. Організацію засновано у Києві у 2007 році. Вона займається захистом прав людини, навчанням правозахисників та підтримкою громадянського суспільства, домагається звільнення українських політичних ув'язнених у Росії та на окупованих територіях України.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну співробітники організації фіксують воєнні злочини Росії, передають ці свідчення до Міжнародного кримінального суду.

Фонд Бориса Нємцова за свободу 2015 року відкрила у Німеччині донька вбитого політика Жанна Нємцова. Головою ради фонду був опозиціонер Володимир Кара-Мурза, засуджений до 25 років колонії суворого режиму у справах про "держзраду", військові "фейки" та участь у "небажаній організації".

На сайті організації зазначається, що її місією є "збереження ліберальної спадщини російського політика Бориса Нємцова, підтримка освіти та свободи слова, розвиток та збереження людського капіталу".

Фонд Фрідріха Науманна за свободу був заснований 1958 року в німецькому Потсдамі. У Москві його відділення відкрилося 1992 року. Метою фонду заявлено зміцнення громадянського суспільства, сприяння макроекономічним та демократичним процесам трансформації, а також посилення суспільного діалогу між Росією, країнами Центральної Азії, Німеччиною та ЄС.

Читайте також: У Росії запустили агітпоїзди для набору контрактників в армію - ГУР

На сьогодні у списку "небажаних" у Росії понад 150 організацій.

Як повідомлялося, закон про небажані організації, згідно з яким їм забороняється працювати на території РФ, підписав у травні 2015 року Володимир Путін. Визнання організації в Росії «небажаною» також означає, що особи, які співпрацюють з нею, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. За статтею про співпрацю з ними кількох громадян Росії засудили до ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-