29 грудня: найголовніше за день

29 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
В НБУ пояснили чому падає гривня: винен підвищений попит на долари наприкінці року. Колишньому полоненому Без’язикову оголошено підозру у державній зраді. В Нацраді кажуть, що телеканалу «1+1» нічого не загрожує, ліцензію йому продовжили.

06.55

Нові санкції США проти Росії. Трамп розгублений і хоче «покласти край протистоянню»

На переконання обранного президента США, "Америка могла б покласти край цьому протистоянню", тож "варто просто жити далі". Про це Дональд Трамп заявив, коментуючи скандал з російськими кібератаками і рішення ввести за це проти РФ нові санкції, передає агентство Reuters.

Коментуючи затвердження причетності Москви до кібератак проти політичних інститутів в США, Трамп заявив, що "комп'ютери дуже ускладнили нам життя". "Вважаю, в епоху комп'ютерів ніхто точно не знає, що відбувається", - сказав Трамп.

Обраний президент США також прокоментував вимоги деяких американських журналістів розсекретити наявні у Вашингтона дані про зазначених кібератаки. "Думаю, їм слід зробити все можливе, щоб у цьому розібратися", - сказав Трамп.

Раніше міністерство внутрішньої безпеки та управління національної розвідки США звинуватило Російську Федерацію в організації кібератак на сервери Демократичної партії. У зв'язку з цим президент США Барак Обама в інтерв'ю виданню NPR пообіцяв вжити заходів щодо Росії.

«Укрінформ»: Україні слід подякувати адміністрації Барака Обами за такі «кроки на прощання». США готує комплексний удар по економіці та дипломатії РФ, і навіть кібератаки у відповідь. На думку американських ЗМІ, якщо Трамп таки наважиться пом’якшити санкції проти Росії, то на це у нього піде рік. І ще не факт, що Трамп зможе так швидко переконати Конгрес та антиросійське лобі в Пентагоні.  

08.45

Катастрофа Ту-154. Усе вказує на технічні проблеми літака

Рятувальники підняли на поверхню всі основні фрагменти російського літака Ту-154, що розбився; уламки знаходяться на спеціальному майданчику, де фахівці проведуть "викладку" повітряного судна. Про це повідомив РІА Новини джерело в російських силових структурах.

"За його словами, основна фаза пошуково-рятувальної операції на місці катастрофи лайнера завершена. Співрозмовник агентства додав, що рятувальники знайшли тіла 19 загиблих, 17 з них вже доставлені в Москву для впізнання. У лабораторії, де пройде генетична експертиза, також перебувають виявлені фрагменти тіл", - йдеться в повідомленні агентства.

Джерело РИА Новости раніше повідомило, що комісія вивчає кілька версій причин аварії, серед яких неякісний ремонт літака на заводі, технічні неполадки на борту літака, помилка пілотів, теракт і потрапляння птахів у двигун. Пріоритетної версії поки немає.

«Укрінформ»: Уся сукупність фактів (а серед них аматорське відео падіння та запис переговорів екіпажу з диспетчерами) вказує на технічний збій. Причому, сталося так, що у літака одночасно відмовили усі три двигуна. Як це могло статися? Експерти кажуть, щось могло миттєво забити паливопровід і двигуни зупинились. Не виключено, що у старенького Ту-154 стерлась прокладка у паливопроводі і її залишки забили рух палива. А може і хтось доклав до цього руки?

09.55

В 2017 році відновлять авіарейс Рим – Київ. Літаки прийматиме аеропорт Жуляни

Авіакомпанія Alitalia з 2 травня 2017 року відновить польоти з Риму до Києва після тривалої перерви, проте до іншого аеропорту - Жуляни замість Борисполя. Про це повідомляє avianews.com з посиланням на інформацію системи бронювання.

Рейси виконуватимуться на щоденній основі з нічною стоянкою в Києві до 27 жовтня 2017 року, тобто до кінця літньої навігації. Вильоти з римського аеропорту Фьюмічіно передбачено о 23:00, вильоти з Жулян - о 05:00. Час в дорозі в один бік становить близько 3 годин. На лінії Alitalia планує задіяти літак типу Airbus A320.

Мінімальна вартість авіаквитків Київ-Рим в обидві сторони з урахуванням перевезення багажу на даний момент становить близько 253 євро, проте вона може бути знижена надалі за рахунок введення на київському маршруті промо-тарифів і тарифів без багажу.

«Укрінформ»: Добра новина як для бізнесу, так і для туроператорів. Італія – один з головних напрямів для українців, які бажають заробити чи відпочити. Серед інших додаткових рейсів в 2017-у – переліт з Жулян у Варшаву.  Також у новому році запустять нові маршрути Київ – Копенгаген, Київ – Нюрнберг, Одеса – Рига, Харків – Стамбул.

10.30

Президент Філіппін знову шокує. Цього разу він обіцяє скидати корупціонерів з гвинтокрилів

Президент Філіппін Родріго Дутерте пригрозив скидати корумпованих чиновників з гвинтокрилів так, як робив це в минулому. Про це повідомляє агентство Reuters.

"Якщо ви корумповані, я доставлю вас на гвинтокрилі в Манілу і скину вниз. Я вже раніше так робив, чому б не зробити це знову?" - сказав він. За словами Дутерте, одного разу він викинув з гвинтокрила громадянина Китаю, підозрюваного в згвалтуванні і вбивстві.

Раніше президент Філіппін заявляв, що особисто вбивав підозрюваних в скоєнні злочинів, коли був мером міста Давао. Президент додав, що шістьом заарештованим минулого тижня під час операції по боротьбі з наркоторгівлею пощастило, що його не було в місті.

«Укрінформ»: Родріго Дутерте залишається найбільш високопосадовим блазнем світу. Водночас президент Філіппін відверто загрався, бо його скандальні заяви підкріплюються неадекватними вчинками. Насамперед, це вбивства підозрюваних у наркоторгівлі без суду і слідства. Майбутнє у таких керівників сумне. Це або куля від ворогів, або ж міжнародний трибунал за злочини проти людства. 

11.30

Ліцензія «1+1» продовжена. В Нацраді кажуть, що телеканал поспішив із заявою

Ліцензія на аналогове мовлення телеканалу "1+1" насправді продовжена. Про це заявив в коментарі виданню "ГОРДОН" голова Національної ради з телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. 

"Насправді ліцензія продовжена, а мова йде про бланк, якого ми не маємо права видавати раніше, ніж сьогодні. Тому, напевно, дмуть на воду. Просто вони поспішили..." – повідомив голова Нацради.

За його словами, ліцензія для "1+1" була продовжена ще 15 грудня. "15 числа ми продовжили ліцензію. Потім відбулися події в ПриватБанку. Ми затребували у них (у телеканалу "1+1". – Ред.) документи про те, чи не змінився у них власник на каналі "1+1", тому що можна вигадувати все що завгодно. Вони показують нам папери, говорять: "Ми вам передамо". Ми чекаємо ці папери, тому що час є, ліцензія ця продовжена, а питання в тому, щоб видати сам бланк, тому що в законі написано, що бланк видається не раніше останнього дня дії старої ліцензії, тобто 29 числа", – зазначив Артеменко.

Мова про припинення мовлення для телеканалу "1+1" не йде, запевняє голова Нацради. Відповідаючи на запитання про тиск на "1+1", Артеменко заявив, що тиск постійно чиниться на нього з боку українців.

"Тиск на мене є завжди з боку людей. Якщо раптом міняється власник каналу і гроші з каналу відводяться, то з мене питають і 45 млн українців, і 20 млн вкладників ПриватБанку... Я завжди кажу, що коли блокуєш російські канали, то велика частина країни говорить: "Навіщо ви заборонили якісний російський контент?". Коли не блокуєш, говорять: "Ви обслуговуєте інтереси Путіна", - зазначив Артеменко.

«Укрінформ»: Є інформація з «надійних джерел» про позбавлення ліцензії та рейдерське захоплення телеканалу, то усе схоже на якийсь піар-хід. Чи на чергові спроби Ігоря Коломойського отримати від влади певні преференції для свого бізнесу.

12.40

Справа Без’язикова. Йому оголошено підозру у державній зраді

Слідчі СБ України за погодженням з Генпрокуратурою повідомили Івану Без’язикову про підозру у вчиненні державної зради. Про це повідомляє прес-центр СБ України. 

«Служба має беззаперечні докази (показання свідків та оперативно-технічні матеріали) того, що зрадник співпрацював з розвідувальними структурами бойовиків, які підконтрольні російським спецслужбам, і навіть займав там одну з керівних посад», - наголосив заступник начальника Головного слідчого управління СБ України Віталій Маяков.

«Укрінформ»: Наразі є багато запитань до СБУ у цій справі. Наприклад, якщо були проти нього докази ще в 2014-му, то чого зрадник Іван Без'язиков зустрічався з Порошенком і півроку спокійно гуляв столицею і хотів повернутися в ЗСУ? Суд над Без'язиковим дуже важливий для СБУ, адже багато хто сумнівається у професіоналізмі української спецслужби.

13.50

В НБУ пояснили чому падає гривня. Винен підвищений попит на долари, а не ПриватБанк

Девальвація гривні не пов'язана з націоналізацією ПриватБанку. Про це йдеться в прес-релізі, що є в розпорядженні Укрінформу.

"Сьогодні, 29 грудня 2016 року, на міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під одночасним тиском низки факторів. З одного боку, пропозицію валюти стримує наявність гривневої ліквідності і, відповідно, відсутність потреби продавати валютну виручку у компаній-експортерів, які протягом минулого та поточного тижня отримали відшкодування ПДВ на суму 12,5 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що разом з тим, суттєво зріс попит на іноземну валюту зі сторони учасників ринку, викликаний необхідністю компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року.

У регуляторі наголошують, що девальваційний тиск на курс гривні цього тижня не пов'язаний з переходом ПАТ КБ “ПриватБанк” у державну власність. Твердження, що відтік депозитів з банку провокує посилений попит на валютному ринку, не відповідає дійсності.

"По-перше, притік коштів населення в інші банки вдвічі перевищив відтік депозитів фізичних осіб з ПАТ КБ “ПриватБанк” з 19 грудня. Більш того, період їх відтоку з банку був нетривалий - лише три дні, і після цього повернення коштів населення до фінустанови відновилося. Водночас відтік депозитів юридичних осіб з ПАТ КБ “ПриватБанк” був компенсований притоком на рахунки юросіб в інших банках коштів за відшкодування ПДВ", - зазначають в НБУ.

«Укрінформ»: Долар вже подолав позначку у 27 гривень і поки що ніякі роз’яснення та заспокоєння від Нацбанку не здатні зупинити високий попит на валюту і знецінення гривні. Хоча традиційно, наприкінці року і перед січневими святами падає долар. А вихідні та святкування зупиняють процес.

14.50

Вбивство в Кривому Озері. Слідство завершено, звинувачення скерували в суд

Сьогодні завершено слідство у справі про вбивство працівниками поліції мешканця Кривого Озера на Миколаївщині, а обвинувальний акт скерований до суду. Інцидент, що стався 24 серпня цього року, набрав величезного суспільного резонансу. Під час затримання працівниками поліції загинув 32-річний Олександр Цукерман.

Працівники поліції під час затримання Цукермана, в результаті чого настала його смерть, діяли з особливим цинізмом. Зокрема, один з них наступав ногою на горло потерпілого. Про це на брифінгу 29 грудня сказав заступник прокурора Миколаївської області Степан Божило, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу відзначити той факт, з яким цинізмом відбувалося затримання мешканця Кривого Озера Олександра Цукермана. Особливо це стосується дій Дениса Ляхвацького. Відомо, що він наступав ногою на горло потерпілого. Загалом, слідством повністю встановлено, хто і як завдавав тілесні ушкодження потерпілому», - зазначив прокурор.

За його словами, також встановлено, що пошкодження Цукерману були нанесені не після того, як на нього одягли наручники, а до і під час цієї дії. «Говорити про те, що він отримував тілесні ушкодження уже після того, як був у спецзасобах, немає підстав», - заявив Божило.

Балістична експертиза встановила, що саме з того пістолета, який був знайдений в річці Кодима, і були зроблені постріли в Цукермана, які стали причиною його смерті.

 «Укрінформ»: У справі про вбивство в Кривому Озері фігурує чотири підозрюваних: трьох поліцейських підозрюють у перевищенні службових повноважень, ще одного – в умисному вбивстві. Вочевидь, найбільший термін ув’язнення повинен отримати саме Денис Ляхвацький. Він єдиний, який перебуває під арештом. 

15.10

Квитки на потяги в 2017 році. В Укрзалізниці кажуть, що не підніматимуть ціни лише на плацкарти 

Збитки від пасажирських перевезень становлять 10% від обігу "Укрзалізниці", тому уникнути підвищення тарифів в 2017 році швидше за все не вдасться. Ціни на перевезення пасажирів можуть бути збережені тільки для плацкартних потягів, як найбільш соціального сегменту. Про це заявив голова Наглядової ради Укрзалізниці Євгеній Кравцов в інтерв'ю DATA.UA.

"Ми розглядаємо одним з можливих варіантів не піднімати тарифи на перевезення у плацкарті, оскільки вони є найбільш соціальними. За іншими напрямами розглянути можливість підняття тарифів наступного року, тому що ціни на квитки навіть не індексувалися з 2014 року", - заявив Кравцов.

За його словами, рівень збитків пасажирського господарства становив близько 8 млрд грн. 4 мільярди - це пасажирські перевезення далекого сполучення і стільки ж - приміське сполучення. "Ці цифри викликають подив. Якщо говорити про те, що в цілому річний обіг УЗ становить близько 80 мільярдів, то 10% від цієї суми - збитки від пасажирських перевезень", - відзначив він.

«Укрінформ»: За пропозицією УЗ тарифи можуть підняти на 25%. Хоча є надія, що подорожчання квитків заблокує міністерство інфраструктури. Там вважають, що в Укрзалізниці повинні спочатку вирішити внутрішні проблеми. Насамперед, ліквідувати корупційні схеми…

Огляд Святослава Василика, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-