СБУ: Порошенко мав зустрітися з Орбаном - цим би скористалася Росія

СБУ: Порошенко мав зустрітися з Орбаном - цим би скористалася Росія

Укрінформ
Росія мала намір використати у своїх інформаційно-психологічних операціях зустріч голови партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, заплановану в межах поїздки українського політика за кордон.

Про це повідомила Служба безпеки України, передає Укрінформ.

Як зазначається, співробітники СБУ спільно з українськими розвідувальними органами отримали інформацію про підготовку російськими спецслужбами на міжнародній арені провокацій, спрямованих на зниження підтримки України іноземними партнерами та розкол українського суспільства зсередини.

Згідно із задумом російських спецслужб, проведення широкомасштабної ІПСО має призвести до зміни настроїв у країнах-партнерах антиросійської коаліції та спонукатиме представників українського політикуму до проголошення наративів щодо необхідності почати переговорний процес із Росією на умовах заморожування війни.

Вказані заяви спеціальні служби РФ планували активно підтримати через проросійські політичні сили іноземних держав. Ворог мав намір, зокрема, залучити до інформаційно-психологічних операцій окремих українських політиків під час їхніх візитів до третіх країн.

Читайте також: Порошенко написав відкритий лист Зеленському

«За отриманими контррозвідувальними даними, саме в цьому контексті можна розглядати інформацію щодо запланованої зустрічі голови партії «Європейська солідарність» П. Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, який системно висловлює антиукраїнську позицію, є «другом путіна» і закликає зняти санкції з рф. Цю зустріч (як і інші «робочі зустрічі» вітчизняних політиків з представниками держав, які транслюють проросійські наративи) рф планувала використати в своїх ІПСО проти України», – зазначили в СБУ.

Читайте також: Орбан написав Мішелю листа, де погрожує заблокувати всі рішення ЄС щодо України - Politico

Повідомляється, що Служба безпеки України звернулася до Офісу Президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради із пропозицією врахувати інформацію про ворожі плани під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій.

Читайте також: Подоляк пояснив, чому телеканали з пулу Порошенка вимкнули з цифрового ефіру

Саме на цій підставі керівництво ВР не надало дозвіл на закордонне відрядження українському депутату, який мав стати «інструментом у руках російських спецслужб».

У СБУ наголосили, що, згідно із законодавством, головним органом виконавчої влади у формуванні й забезпеченні реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин України є Міністерство закордонних справ.

Читайте також: Корнієнко пояснив, чому скасував закордонне відрядження Порошенка

Як повідомлялося, днями Порошенко заявив, що прикордонники не випустили його у відрядження до Польщі та Сполучених Штатів Америки.

У Державній прикордонній службі згодом пояснили, що не випустили депутата за кордон через скасоване відрядження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-