В ОБСЄ встановили двері з розбомбленого росіянами будинку в Бородянці

В ОБСЄ встановили двері з розбомбленого росіянами будинку в Бородянці

Фото, відео
Укрінформ
У віденському конгрес-центрі Гофбург, де у четвер розпочалася зимова сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ, відкрилася імерсивна експозиція "Living The War", яка розповідає про воєнні злочини РФ на території України з початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

З допомогою окулярів віртуальної реальності члени парламентських делегацій та дипломати країн-учасниць ОБСЄ, як і співробітники організації, можуть побачити те, з чим українці стикаються кожного дня. Одягаючи окуляри, вони занурюються у 360-градусне відео воєнних реалій в Україні, маючи змогу обертатися навколо, дивитися позаду, вгору та вниз – отримуючи, таким чином, ефект повної присутності та можливість більш глибокого співпереживання.

В ОБСЄ встановили двері з розбомбленого росіянами будинку в Бородянці / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Крім того, в рамках експозиції виставлено спалені двері зі зруйнованого багатоквартирного житлового будинку у Бородянці на Київщині, який був розбомблений росіянами 1 березня 2022 року. Тоді російська бомба повністю зруйнувала цілу секцію будинку за адресою Центральна, 427 з п’ятого по перший поверх. Загалом ще протягом дня у місті було зруйновано російськими загарбниками вісім багатоквартирних будинків, багато їх жителів було поховано під руїнами.

"Ці двері – з невеличкого українського міста Бородянка. Два роки тому за цими дверима був чийсь дім. Ми часто говоримо, мій дім – моя фортеця. Лише два роки тому за цими дверима у людей була ранкова кава та довгі розмови ввечері, як ми це часто робимо. Але зараз всього цього вже немає – через російську агресивну війну", - заявив під час відкриття експозиції очільник української парламентської делегації в ПА ОБСЄ Микита Потураєв.

Він наголосив, що ці двері з Бородянки – це також "суворе нагадування, що може чекати на Україну та на світ, якщо не зупинити Путіна". "І ці двері – це потужне нагадування, що ваша підтримка – надзвичайно важлива для захисту людей та забезпечення нашої спільної перемоги", - додав український депутат.

Читайте також: Тихановська в ОБСЄ: Путін та Лукашенко тестують світ, як далеко вони можуть зайти без наслідків

Зі свого боку, президентка ПА ОБСЄ Піа Каума, яка на початку лютого перебувала з візитом в Україні, у т.ч. здійснила поїздку до Бучі та особисто ознайомилася з російськими звірствами на Київщині, вказала на те, що експозиція "Living The War" чітко показує те, що відбувалося в Україні на початку російського вторгнення, але й продовжує мати місце зараз. "Ми маємо надати усю нашу підтримку Україні, її мужнім та хоробрим людям, щоб вони змогли перемогти ворога", - заявила вона.

Як розповіла в коментарі кореспонденту Укрінформу заступник керівника служби міністра закордонних справ України Ірина Недобор, проєкт "Living The War" був розроблений МЗС України та командою The Game Changers "для того, щоб показати світу правду про те, що відбувається зараз в Україні та якими є наслідки російської агресії".

"На відео можна побачити такі міста як Бахмут, Ізюм, Буча, Бородянка, Ірпінь, Харків, Київ. Ці всі міста були відзняті у перші дні окупації камерами 360 градусів, і це дає можливість, одягаючи окуляри, відчути та побачити на власні очі, що саме відбувалося у тих містах. Тобто – ефект повної присутності, ніби телепортація в Україну", - зазначила Недобор.

Проєкт, який вже був представлений у багатьох країнах, покликаний донести до міжнародної аудиторії інформацію про воєнні злочини РФ та залучити додаткову військову, фінансову та гуманітарну підтримку України з боку іноземних партнерів.

Як повідомляв Укрінформ, 22-23 лютого у Відні проходить зимова сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ. Тема російської війни проти України, що триває вже два роки, є в центрі уваги парламентаріїв з регіону ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-