Для Заходу важливо, щоб у Курській області все відбувалося за правилами ведення війни - експертка

Ексклюзив

Україна проводить операцію в Курській області з допомогою військової підтримки західних країн, а для них дуже важливо, щоб всі дії відбувалися згідно з правилами ведення війни.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael Юлія Солдатюк-Вестервельд.

“Взяти нові території це складно, але утримати їх ефективно ще складніше. І оскільки Україна це робить з допомогою військової підтримки західних країн, а для західних країн дуже важливо, щоб все, що в процесі наступу, контратаки, всі дії, які відбуваються, то вони мають відбуватися згідно з правилами, етичними правилами ведення воєнних дій. І це, звісно, що завжди складніше і дорожче, ніж ті методи, якими користується Росія”, - сказала вона.

Експертка зазначила, що існує думка, що після захоплення територій, можливо, наступним кроком можуть бути певні переговори. "Але крім обміну військовополоненими, я поки що не бачу якихось можливих конкретних кроків, які б могли надалі бути зроблені, оскільки обидві сторони не готові до переговорів”, - додала Юлія Солдатюк-Вестервельд.

За її словами, наразі ще дуже важко оцінити цілі операції ЗСУ в Курській області, але, на її думку, енергетичний аспект не є ключовим.

“Я поки що не бачу прямої переваги для України, яким би чином мали б маніпулювати чи якось впливати на контроль саме щодо газогону. Це складний аспект, оскільки тут не тільки дві сторони залучені - Росія та Україна, а також країни, які отримують цей газ”,- сказала вона.

Експертка також вважає, що ця операція підсилює позицію та вагу України на міжнародній арені.

“Колись Президент Зеленський зазначив в одному з інтерв'ю, що Україні важливо показати сильну сторону. Тобто всі люблять переможців і будуть підтримувати. Статус України значно підвищився, коли вона показала, що може вести успішні контроперації. Водночас поки немає розуміння остаточних цілей і результату цієї операції. Але поки що всі ці реакції, які поки що є, вони досить позитивні. І з того, що я бачу, то дії України в Росії, на цей момент, партнери бачать як правомірні”, - сказала вона.

За її словами, щодо використання зброї, наданої українській стороні партнерами, то “ми бачимо, що різні країни, наприклад, Нідерланди дозволили використання майже без жодних обмежень. Канада і Данія ввели певні обмеження, Україна їх дотримується. Тобто це все узгоджується і для України важливо дотримуватися домовленостей, оскільки вони є передумовою подальшого постачання зброї”.

Читайте також: Не варто очікувати, що прорив ЗСУ в Курській області розхитає російське суспільство - експертка

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 12 серпня підтвердив, що Сили оборони проводять наступальну операцію на території Курської області.

Під час Ставки 15 серпня Сирський заявив, що під контролем українського війська перебувають уже 82 населені пункти Курської області РФ.

Речник МЗС України Георгій Тихий наголосив, що метою операції у Курській області є не захоплення чужих територій, а збереження життя громадян і захист території України від ударів РФ.

Президент США Джо Байден зауважив, що несподіваний наступ України в Курській області Росії "створив справжню дилему" для очільника Кремля Володимира Путіна, і додав, що Вашингтон перебуває в постійному контакті з Києвом.