Не варто очікувати, що прорив ЗСУ в Курській області розхитає російське суспільство - експертка

Не варто очікувати, що прорив ЗСУ в Курській області розхитає російське суспільство - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
Наступ ЗСУ в Курській області став серйозним репутаційним ударом для РФ та продемонстрував, що Україна здатна на успішну контратаку. Але не варто очікувати, що ця операція здатна сильно розхитати російське суспільство.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael Юлія Солдатюк-Вестервельд.

“Для Росії це досить серйозний репутаційний удар, який Україна дуже успішно вже провела, тим фактом, що вдалося зайти так глибоко і так швидко на територію Росії, взяти полонених, які потім знадобляться Україні в обміні військовополоненими. Також для того, щоб показати ще раз всьому світу, що, по-перше, Україна здатна на успішну контратаку, а, по-друге, що Путін не дотримується своїх погроз щодо використання ядерної зброї”, - сказала вона.

Експертка також зазначила, що Росія не була готова до такого повороту подій та не здатна оперативно реагувати на ситуацію, що склалася в Курській області.

Читайте також: Наступ ЗСУ в Курській області став серйозним ударом по Путіну - експерт

“Видно, що військове керівництво і політичне керівництво РФ не може зовсім зорієнтуватися, як реагувати й що вони не в змозі відповісти відразу. Наприклад, оперативно перекинути свої війська ближче до Курської області, а також, як правильно це пояснити та подати своєму населенню. Через те, що ситуація, яка відбувається зараз, вона не вписується в ті наративи, які впродовж довгого часу досить успішно поширювалися в Російській Федерації. Про те, що є успіхи в їхніх операціях на території України, завойованих територій на Донбасі, і з мобілізацією військових, поповнення лав Російській Федерації. Тобто всі ці наративи про успішність їхньої операції в Україні вони нівелюються цим наступом, тобто просуванням ЗСУ в Росії. Тож для Росії – це така складна поразка. В тому плані, що це складний челендж для Росії, як усе це тепер вписати в ті наративи, які були до наступу ЗСУ”, - сказала Солдатюк-Вестервельд.

Водночас, на її думку, не варто очікувати, що ця ситуація здатна сильно розхитати суспільство та ситуацію політично.

Читайте також: Невдоволення росіян владою зросло до максимуму з часів заколоту Пригожина

“В Росії суспільство по іншому реагує та ставиться до політичних подій, а не як це відбувається в Україні.

Тобто, якщо дивитися на те, як в Україні, то українське населення дуже залучене, всі стежать за новинами в Україні та світі, тоді як в Росії - антиполітичне населення. До цього часу російській владі вдавалося якось усе пояснювати. Як відбуватиметься цього разу, багато чого буде залежати від подальшого наступу ЗСУ та просування вглиб”, - сказала експертка.

За її словами, не виключено, що Росія також може готувати потужний удар у відповідь.

“Але на це потрібен певний час. Чи буде для цього потрібно Росії мобілізувати якусь кількість військових, чи це буде у формі нових атак на українські міста, чи саме дій на фронті - побачимо”, - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 12 серпня підтвердив, що Сили оборони проводять наступальну операцію на території Курської області.

Під час Ставки 15 серпня Сирський заявив, що під контролем українського війська перебувають уже 82 населені пункти Курської області РФ.

Читайте також: У Курській області створили військову комендатуру і призначили керівника - Сирський

Речник МЗС України Георгій Тихий наголосив, що метою операції у Курській області є не захоплення чужих територій, а збереження життя громадян і захист території України від ударів РФ.

Президент США Джо Байден зауважив, що несподіваний наступ України в Курській області Росії "створив справжню дилему" для очільника Кремля Володимира Путіна, і додав, що Вашингтон перебуває в постійному контакті з Києвом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-