Невдоволення росіян владою зросло до максимуму з часів заколоту Пригожина

Невдоволення росіян владою зросло до максимуму з часів заколоту Пригожина

Опитування
Укрінформ
Наступальна операція в Курській області РФ, яка триває більше тижня, суттєво збільшила невдоволення російських громадян владою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Moscow Times із посиланням на опитування російського фонду «Громадська думка».

Станом на 11 серпня 25% росіян заявляли, що дії влади викликають у них «обурення». Рівень невдоволення став рекордним з липня 2023 року, коли ПВК «Вагнер» зчинила заколот, а її колона швидко рухалася на Москву (26%).

За тиждень частка обурених діями російської влади збільшилася на 7%. За даними ФГД, цей стрибок став рекордним з осені 2022 року, коли Володимир Путін оголосив першу з 1940-х масову мобілізацію (тоді частка «невдоволених» владою за три тижні зросла з 21% до 31%).

Читайте також: У Білому домі підтвердили, що Росія перекинула частину військ у Курську область

Втрата контролю над десятками сіл у Курській області, повідомлення про жертви та перекидання в регіон солдатів-строковиків різко підвищили рівень страху в російському суспільстві, показали дані ФГД. Про «тривожний» настрій серед знайомих та колег під час опитування заявили 45% росіян — рекордне число з жовтня 2023 року. При цьому стрибок тривожності — на 12% за два тижні став найрізкішим з часів оголошення мобілізації.

Схожий сплеск стресу в суспільстві — на 11% за два тижні — ФГД фіксував у травні 2023 року, коли українські безпілотники вперше атакували Москву та Кремль.

При цьому, як стверджує ФГД, незважаючи на зростаючий стрес, рівень довіри росіян до Путіна на тлі подій у Курській області дещо зріс — з 78 до 80%. Проте рейтинг «Єдиної Росії» просів з 49% наприкінці липня до 44% - найнижчого значення за останні 10 місяців.

Читайте також: Клімкін вважає, що дозвіл на удари вглиб РФ уже ухвалений

Як повідомлялося, наступальна операція Сил оборони в Курській області РФ розпочалася 6 серпня 2024 року.

На цей час Збройні сили України взяли під контроль понад тисячу квадратних кілометрів території Курської області з десятками населених пунктів.

Читайте також: «Повільна і розсіяна»: генерал Каволі оцінив реакцію Росії на Курську операцію

15 серпня Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій було оголошено про створення на підконтрольних територіях у Курській області військової комендатури. Її керівником призначили генерал-майора Едуарда Москальова.

За даними британського видання The Independent, під час операції в Курській області ЗСУ могли взяти в полон близько 2000 російських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-