Клімкін вважає, що дозвіл на удари вглиб РФ уже ухвалений

Клімкін вважає, що дозвіл на удари вглиб РФ уже ухвалений

Відео
Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що ментально наші партнери ухвалили рішення дати Україні дозвіл бити вглиб Росії, а оголосити його вони можуть після наступного ескалаційного кроку Путіна.

Таку думку дипломат висловив в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ. 

«Я думаю, що ментально це (ухвалення рішення щодо дозволу на удари вглиб РФ – ред.) відбулось певний час тому, а з точки зору політики і з точки зору формального «окей», ви ж бачите, що насправді є розподіл ролей: канадійці кажуть одне, литовці – інше, поляки ще інше, німці взагалі поки що менше чогось кажуть, американці спеціально мовчать. Тобто іде певна гра всередині, щоб це представити як процес (ухвалення рішення – ред.)», - сказав Клімкін.

Він зауважив, що перед Путіним наразі стоїть не одна, а декілька дилем стосовно того, як реагувати на український наступ у Курській області. На думку ексміністра, очільник Кремля опинився перед складним вибором, бо у разі рішення не піднімати ставки «виникає питання, як вони будуть петляти далі в цій ситуації, і що вони можуть зробити, щоб показати всередині Росії і назовні, що вони здатні впоратися». А якщо Путін знову підніме ставки, то реакцією Заходу на це буде дозвіл для України завдавати ударів углиб території РФ.

Читайте також: США обговорює відправку Україні крилатих ракет великої дальності для F-16 - Politico

«Я думаю, що зараз у Кремлі буде формуватися квазіпонятійна відповідь, де буде багато речей, і військова складова буде лише однією з них. Але якщо Путін підніме ставки, то Захід скаже: «Ну, ми ж не хотіли, але ж Путін піднімає ставки – щось ще робить, застосовує якусь нову зброю, то й ми даємо свій дозвіл Україні застосовувати все, що потрібно, по цілях, які потрібні»», - спрогнозував Клімкін.

За його словами, це насправді для Путіна «дуже й дуже непроста вилка», бо отримання Україною дозволу на удари вглиб території РФ означатиме, що війна реально приходить у Росію.

«Так, були вибухи, дрони, але все ж таки ракети і зброя у поєднанні з відповідною розвідкою, – це зовсім інше. Ну, й петляти і говорити, що це якась спецоперація, «СВО», що завгодно, буде вже доволі складно», - вважає колишній міністр.

Читайте також: Події у Курській області можуть прискорити дозвіл США на використання далекобійної зброї - депутат

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден заявив, що несподіваний наступ України в Курській області Росії «створив справжню дилему» для Путіна, при цьому Вашингтон перебуває в постійному контакті з Києвом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-