Україна може виробляти кілька мільйонів дронів за рік - Умєров

Україна спроможна виробити кілька мільйонів дронів за рік.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» поінформував міністр оборони Рустем Умєров, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми навіть у цьому році пояснили ринку, що ми будемо закуповувати понад 1 мільйон дронів. Ми, зі своєї сторони, не казали, скільки дронів ми можемо виробити. Але це кілька мільйонів дронів ми можемо виробити (за рік — ред.), з яких держбюджет деякі речі оплачує, деякі кошти ми знаходимо у партнерів. Тобто, наша спроможність — більш ніж кілька мільйонів дронів, і ми це спроможні зробити. І на наступний рік ми не дамо ворогу нас обійти», - запевнив він.

Умєров поінформував, що Україна цьогоріч вироблятиме дронів більше у кілька разів.

Відповідаючи на питання щодо виробників дронів, міністр зазначив, що зараз Міноборони потрібно 5 документів від виробника і 10 днів, щоб їх кодифікувати. «І ми будемо працювати над тим, щоб це було в один-два кліки», - сказав глава МОУ.

Він заявив, що українська спроможність виробництва БПЛА зростатиме дуже сильно, і що українській державі постійно потрібні будуть інвестиції.

Читайте також: Шмигаль розповів про збільшення вдвічі виробництва зброї в Україні цьогоріч

«У нас десь 150 груп, підгруп різного озброєння, військової техніки. І якщо взяти, наприклад, топові дрони, РЕБи, РЕРи, наземні роботизовані системи — у нас їх достатньо виробляється. Ми, зі своєї сторони, кажемо, що ми можемо виробляти більше - у нас є лімітування по бюджету. З держбюджету ми надаємо підтримку, партнери її надають, і ми кажемо партнерам, що ми можемо виробити більше. Тому інвестуйте у нас, дайте нам задовольнити нашу спроможність, яка тут є. Ми її всю застосовуємо на фронті, а ви, зі своєї сторони, коли закінчиться війна, зможете це у нас купувати», - пояснив Умєров.

Міністр відзначив, що українська спроможність із виробництва дронів більша за український бюджет.

«Тож у цьому плані ми кажемо: фокусуйтеся на підтримці цього бюджету, щоб виробники виробляли і для нас, і в майбутньому і для вас», - сказав глава МОУ.

Читайте також: Зеленський: Працюємо, щоб наша зброя могла дістати якнайбільше військових обʼєктів РФ

Як повідомлялося, 20 вересня Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, де були обговорені питання захисту енергетики взимку, власне виробництво ракет, дронів і РЕБ, ситуація на фронті.

Фото: ФБ/Умєров