Кінофестиваль у Торонто скасував показ російського пропагандистського фільму

Заява

Міжнародний кінофестиваль у Торонто вирішив скасовувати усі покази російської пропагандистської кінострічки “Росіяни на війні”.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві організаторів кінофестивалю.

“Фестиваль змушений призупинити покази “Росіян на війні” у пʼятницю, суботу та неділю, оскільки нам стало відомо про значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки”, - вказується у заяві.

Зазначається, що це безпрецедентний крок для фестивалю. “Як установа культури ми підтримуємо громадянський дискурс про фільми… у тому числі у разі наявності розбіжностей у поглядах, і ми повністю підтримуємо мирні зібрання. Проте ми отримали інформацію, яка вказує на потенційні дії найближчими днями, що становитимуть значний ризик. Враховуючи серйозність цих занепокоєнь, ми не можемо продовжувати як було заплановано”, - наголосили організатори.

Вони пояснили, що рішення про скасування показів було ухвалене для безпеки усіх гостей фестивалю, співробітників і волонтерів. “Це рішення було дуже складним. Коли ми обираємо фільми, то керуємося нашою місією, цінностями та програмними принципами. Ми впевнені, що цей фільм заслуговує на місце у програмі нашого фестивалю, і ми рішуче налаштовані показати його, коли це буде безпечно”, - підсумовується у заяві.

Читайте також: Канадська організація, яка фінансувала російський пропагандистський фільм, відмовилася від нього

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко схвалив це рішення: “Скасування Міжнародним кінофестивалем у Торонто показу “Росіян на війні”, знятого колишньою документалісткою Russia Today, - це єдино правильне рішення. Цей проєкт уже завдав значної шкоди репутації фестивалю й дав шанс Росії ще більше підірвати демократію”.

Український дипломат пообіцяв і надалі боротися із російською пропагандою "у кожному куточку світу, використовуючи усі мирні й законні методи”.

Як повідомлялося, Russians at war ("Росіяни на війні") - документальний фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, яка понад пів року провела з батальйоном військ РФ на сході України. Стрічка створена в копродукції Канади та Франції. В описі вказано, що вона розповідає історії російських солдатів, які нібито "допоможуть глибше зрозуміти цю війну".

Читайте також: Віцепрем’єрка Канади стурбована показом пропагандистської стрічки на фестивалі в Торонто

Усупереч закликам української громади, фільм було внесено до програми Міжнародного кінофестивалю в Торонто, що проходить цими днями. У вівторок близько тисячі людей взяли участь в акції протесту з вимогами скасувати запланований показ. Раніше цю пропагандистську стрічку показали у позаконкурсній програмі Венеційського кінофестивалю.

Учора Міжнародний кінофестиваль у Торонто відмовився скасовувати покази цього фільму, посилаючись нібито на свободу слова.

Фото: TIFF