У Раді Європи провели парад української вишивки

Фото

У Раді Європи в Страсбурзі відбувся парад традиційного українського вишитого одягу, також була представлена експозиція експонатів початку 20 століття колекціонера-етнографа Юрія Мельничука із Всеукраїнського центру вишивки та килимарства в Решетилівці на Полтавщині.

Демонстрували культурне надбання під час сесії Конгресу місцевих та регіональних влад, на якому було ухвалено резолюцію про необхідність захисту та відновлення української культурної спадщини, передає кореспондент Укрінформу.

У Раді Європи відбувся парад традиційної української вишивки / Фото: Лідія Таран, Укрінформ

«Вишиванка - це не просто одяг, це форма духовного обладунку. Кожен складний візерунок, кожен стібок розповідає історію боротьби та виживання. Я хочу висловити свою глибоку вдячність чудовим українським майстрам, які зберігають це ремесло», - зазначив у вступному слові постійний представник України в Раді Європи Борис Тарасюк.

За парадом вишиванок спостерігало керівництво Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, участь у ньому взяла також українські делегати Конгресу.

«Ми хочемо показати Україну минулого, Україну сьогодення та оновлену, незламну Україну. Наша мета – не лише показати європейцям автентичну вишивку, а також сприяти внесенню особливої техніки її виконання «білим по білому» спадщиною ЮНЕСКО», - розповіла Марія Залізняк, автор проєкту «Оновлена, єдина, цілісна, соборна і непереможна Україна», яка організувала цей захід спільно з майстрами та однодумцями, постійним представництвом України в РЄ та асоціацією «PromoUkraïna».

Читайте також: У Римі урочисто відкрили Український дім

Українська громада продемонструвала також вишиванки з проєкту Оксани Поступак «Сорочка для захисника», окремо представили національне вбрання кримських татар. Сучасні та автентичні строї з різних регіонів України надали майстри з всеукраїнського центру вишивки у Решетилівці.

Як передавав Укрінформ, українці та французи взяли участь у Марші вишиванок у Страсбурзі.