До 2030 року частка відновлюваних джерел енергії має становити 27% - Міненерго

Інфографіка

Згідно з Національним планом з розвитку відновлюваної енергетики, у 2030 році частка енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому споживанні становитиме 27%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство енергетики.

"Відповідно до плану, частка ВДЕ у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році становитиме 27%, а саме: в системах теплопостачання та холодопостачання – 33%; у виробництві електроенергії – 29%; у транспортному секторі – 17%", - йдеться у повідомленні.

Інвестиції у реалізацію національного плану оцінюються у 20 млрд грн. Очікується, що обсяг нових потужностей "зеленої" енергетики становитиме 10 ГВт.

У Міненерго також повідомили, що у 2024 році на аукціонах з розподілу квоти підтримки ВДЕ додаткову річну квоту визначено у розмірі 110 МВт, з яких СЕС - 11 МВт, ВЕС - 88 МВт, енергія з інших видів альтернативних джерел - 11 МВт.

Читайте також: Децентралізація енергосистеми - рецепт порятунку в умовах війни і не тільки

"Відповідно до графіка, пілотні аукціони з розподілу квот підтримки планується провести вже у жовтні-листопаді цього року. Очікується, що перші об’єкти електроенергетики, введені в експлуатацію за результатами проведення пілотних аукціонів, розпочнуть відпуск електричної енергії в мережу у 2025 році", - зауважили у міністерстві.

Організатором аукціонів з розподілу квот підтримки буде ДП "Гарантований покупець". Переможці торгів укладатимуть з держпідприємством контракти на 12 років.

Як повідомлялося, уряд 13 серпня затвердив національний план дій з відновлюваної енергетики до 2030 року.

Крім того, Кабмін ухвалив документ, який впровадить пілотні аукціони щодо розподілу квот підтримки виробників відновлюваних джерел енергії.