Роспроп підробив обкладинку французького щотижневика Courrier International

Фактчек

Видання нещодавно критикувало російську владу – «Путін давно знає, що програв»

Кремлівські ЗМІ, адміністратори російських z-телеграм-каналів та боти у Twitter розповсюджують нібито обкладинку французького щотижневика Courrier International. На ній зображені українські військові, які сидять у човні. Заголовок до обкладинки – «Український контрнаступ на річці Стікс». Відомо, що ця річка Стікс у Давній Греції, вважалась переходом до загробного життя.

Це фейк, такої обкладинки ніколи не існувало. Її немає ні на офіційному сайті, ні у соцмережах видання.

Варто зазначити, що фейкова обкладинка ілюструє випуск тижневика під номером 1700. Насправді останній на даний час випуск вийшов у друк 25 травня 2023 року під номером 1699. Його обкладинка немає жодного відношення до війни в Україні, на ній зображений шматок піци та заголовок «Якби піца була не італійською?». А 1700-й випуск має вийти лише через тиждень. Яка у нього буде обкладинка невідомо, бо її ще не анонсували.

Крім того, на фейковій обкладинці зазначено, що даний примірник не просто щотижневий журнал, а спецвипуск. Courrier Information і справді робить спецвипуски, але у них зовсім інша нумерація. Останній спецвипуск виходив 17 травня 2023 року під номером 95.

На сайті видання немає негативних матеріалів про Україну, проте є статті, які критикують російську владу. Зокрема, 23 травня 2023 року був опублікований матеріал під назвою «Путін давно знає, що програв».

Раніше роспроп підробив обкладинку видання Franc Tireur.

Андрій Оленін