Роспроп вигадав мобілізацію неповнолітніх дітей-сиріт в Україні

Фактчек

Пропагандисти проводять інформаційну кампанію проти навчально-виховного центру «Гайдамацька січ»

Минулого тижня російські телеграм-канали і ЗМІ активізували інформаційну кампанію про мобілізацію дітей до лав Збройних сил України. Спершу вони повідомили, що в 103-тю окрему бригаду ТРО ЗСУ нібито призвали перших підлітків, підготовлених у навчально-виховному центрі «Гайдамацька січ». За їхньою інформацією, цей центр буцімто призначений для навчання дітей-сиріт мінімальних навичок військової підготовки. Одним із тих, кого нібито мобілізували, є 17-річний юнак з позивним "Юнга". Через кілька днів росіяни вирішили підкріпити цей наратив новиною про те, що мобілізація неповнолітніх до вподоби командиру 103-ї бригади ТРО ЗСУ і наразі з них  готують уже майже цілий взвод.

Допис проілюструвано фотографією буцімто цих юнаків. Пропагандисти також повідомили, що мобілізацію неповнолітніх проводять  командир 103-ї окремої бригади ТРО ЗСУ Валерій Курко і керівник навчально-виховного центру "Гайдамацька січ" Вадим Арнаут, який також служить у 103-й окремій бригаді ТРО ЗСУ.

Це фейк. У коментарі Укрінформу керівник центру В. Арнаут повідомив, що діяльність навчально-виховного центру «Гайдамацька січ»  спрямована на  всебічний розвиток та національно-патріотичне виховання дітей та юнацтва.

«У цих напрямках ми працюємо із закладами освіти, а також проводимо багато своїх заходів. Що стосується таборів-вишколів, то з початку повномасштабного вторгнення центр працює в основному з нашими постійними вихованцями», - наголосив він. 

Арнаут також повідомив, що потрапити до центру не так вже і просто, а робота ведеться з невеликими групами, в які можна записатися тільки після серйозної співбесіди з батьками.

«Таборовиків із позивним «Юнга» у нас ніколи не було. Частина наших вихованців сьогодні дійсно зі зброєю в руках боронять нашу країну. Але наймолодшому з них 21 рік. Варто наголосити, що всі вони несуть службу в елітних силових підрозділах», - підсумував він.

На те, що росіяни поширюють фейкову інформацію про «Гайдамацьку січ», вказує і той факт, що фото, яке вони використали для ілюстрації мобілізованих дітей-сиріт, було взято з сайту Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Раніше російська пропаганда вже намагалася дискредитувати українські патріотичні організації.

Дмитро Бадрак