Чорний ринок західної зброї в Україні – спростований фейк російської пропаганди

Один з головних напрямків докладання зусиль російської пропаганди, спрямованої на західну аудиторію, – це поширення дезінформації про долю озброєння та боєприпасів, які постачаються Україні державами-партнерами

Наратив пропаганди полягає в тому, що Україна перетворилась на великий чорний ринок західної зброї, яка безконтрольно потрапляє в руки різноманітних незаконних організацій: бандитських угрупувань і терористів. Серед вигаданих пропагандистами «клієнтів українських збройових баронів»: мексиканські наркокартелі, ХАМАС, африканські режими тощо.

На жаль цей фейковий наратив вкорінився в громадській думці Заходу і почав жити власним життям. Так, на початку червня цього року іспанські правоохоронці з Цивільної Гвардії (Guarda Civil) поширили повідомлення, начебто іспанські наркоторговці вчинили стрілянину саме із західної зброї, яка була поставлена в Україну. Твердження було засноване на анонімних неперевірених джерелах, які виглядають як організований вкид дезінформації іспанським правоохоронцям.

Мета цих фейків – дискредитувати ідею західної підтримки України, створити образ «неспроможної держави» та переконати в існуванні загрози міжнародній безпеці через постачання зброї та боєприпасів. У підсумку пропаганда домагається як завжди одного – знесилення і поразки України.

18 червня 2024 року Глобальна Ініціатива з протидії організованій злочинності випустила доповідь, присвячену тенденціям ринку зброї, в контексті російської агресії проти України. Цей матеріал базується на глибокому дослідженні повідомлень про зброю в Україні, легальних та нелегальних ринків, опитуванні військовослужбовців, правоохоронців та джерел в кримінальних угрупованнях, вивчення спеціалізованого сегмента DarkNet і Telegram.

Доповідь переконливо розвінчала наратив про «масову контрабанду західної зброї з України». Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки ознайомився із цим звітом і наводить ключові тези.

  • Попри те, що будь-яка війна несе ризик збільшення міжнародної торгівлі зброєю із зон воєнних конфліктів, Україна показує подиву гідну здатність зупиняти ці тенденції.
  • Україна запровадила суворий контроль і облік зброї та боєприпасів загалом, і особливо саме західної матеріально-технічної допомоги. Цей контроль унеможливлює виток західної зброї за кордон і навіть всередині самої України.
  • В Україні реєструється кожен випадок втрати зброї під час бою, у випадку захоплення тієї чи іншої території росіянами. Це означає, що у випадку потрапляння такої зброї на Захід (а також в будь-яку точку земної кулі), можна довести що це справа рук не українців, а росіян.
  • У результаті не було підтверджено жодного факту організованого продажу зброї українцями за кордон в країни ЄС, а тим більше зброї натівського зразка.
  • Щобільше, в Україні відсутні кримінальні угрупування чи помітні фігури злочинного світу, здатні здійснювати організовану торгівлю зброєю.
  • Організована гуртова торгівля зброєю неможлива через величезну кількість блокпостів та прикордонних пунктів, які обмежують рух.
  • Злочинні угруповання в ЄС використовують викрадену зброю зі своїх країн, з нелегального імпорту із Західних Балкан, перероблену газову і травматичну зброю, а останнім часом навіть надруковану на 3D принтерах.
  • Нелегальний ринок зброї в Україні має винятково внутрішній характер і охоплює в основному незареєстровану зброю для самооборони та російську необліковану трофейну зброю й боєприпаси.

Це підтверджує, що Україна та українці демонструють високу дисциплінованість у сфері контролю за зброєю та боєприпасами, в особливості – тієї яка надходить від країн-партнерів. Навіть попри об’єктивні ризики, такі як тривала війна, зростання кількості людей, які добре володіють зброєю, і психологічна травматизація частини цих людей внаслідок жахів російської агресії. 

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу